Drónok segítségével tizedelik a helyi ökoszisztémát fenyegető patkányokat a Galápagos-szigeteken
Drónok segítségével tizedelik a helyi ökoszisztémát fenyegető patkányokat a Galápagos-szigeteken

Az invazívnak számító patkányok az egyik legproblémásabb betelepülő fajnak számít a különleges élővilágú szigeteken. Az ellenük való küzdelmet egy ideje már a modern technika is segíti.

A Galápagos-szigetekről régóta próbálják kiirtani az először a 19. században, a hajósokkal együtt megjelent patkányokat, mert a szigetek évezredekig elszigetelten fejlődő élővilágát természetes ellenség híján nagyban veszélyeztetik. Korábban többféle módszerrel próbálkoztak, ám ezek vagy nem vezettek megfelelő eredményre, vagy túlzottan költségesek voltak.

Egyes becslések szerint a házi- illetve vándorpatkányok a szigeteken vadon élő állatok 86%-nak pusztulásáért felelősek, de az őshonos fákat is fenyegetik azzal, hogy megrágják az ágaikat és megeszik a magjaikat.

Végül a Galápagos Nemzeti Park megelégelte, hogy a patkányok a fészkek kifosztásával tizedelik a különleges őshonos madárpopulációt, és újszerű megoldást próbáltak ki. 2019. januárjától drónokat állítottak szolgálatba, melyekkel mérgezett csalétkeket dobtak a leginkább fertőzött területekre.

A drónok előnye a korábbi kézi, illetve helikopteres csalikihelyezéshez képest, hogy gyorsan, hatékonyan, biztonságosan és nem utolsó sorban például utóbbinál jóval olcsóbban működtethetők.

Két év után a projekt a várt eredményeket hozta. A Galápagos-szigetek ismét új mércét állított fel a globálisan fontos ökoszisztémák megvédésének szempontjából.

–mondta Danny Rueda, a Galapagos Nemzeti Park igazgatója

Az egyébként lakatlan Északi-Seymour-szigeten és a Mosquera-szigeten jelen állás szerint sikerült teljesen megszüntetni a patkányproblémát, a szakemberek pedig a program sikerén felbuzdulva azt tervezik, hogy más olyan Csendes-óceáni szigetekkel is megismertetik a megoldást, ahol a korábbi gyérítési megoldások nem működtek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Ecowatch) Borítóképünk illusztráció!

search icon