Ébrednek a téli álmot alvó kisemlősök
Ébrednek a téli álmot alvó kisemlősök

A hosszabb nappalok és az emelkedő hőmérséklet hatására egymás után ébredeznek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő, téli álmot alvó kisemlősök. A keleti sünök, mogyorós pelék és denevérek legfontosabb feladata most a táplálékszerzés.

Tavasszal a világosság és a felmelegedés hatására ezeknek a védett kisemlősöknek a testében megindul egy különleges hormon termelődése, amely felébreszti őket. Ekkora már felélik az ősszel felhalmozott táplálékukat, az úgynevezett barnazsírt, éppen ezért nagyon intenzíven kezdenek élelem után kutatni.

Az avarkupacok, farakások alatt telelő, s onnan előbújó keleti sünök a mostanra már szintén megjelenő csigák és apró emlősök után kutatnak. A fagymentes üregekben, repedésekben, házak padlásain, csoportosan telelő denevérek szorgalmasan kapkodják a rovarokat.

Az esti órákban gyakran megfigyelhetők a közvilágításra szolgáló lámpáknál is, ahol a fényre összegyűlő rovarokat fogyasztják, miközben éles, cincogó hangot hallatnak. A mogyorós pelék – amelyek akár a kertünkben, egy-egy jól kibélelt, kényelmes, szűk bejáratú odúban is telelhetnek -, növényi táplálékot, például ilyenkor tavasszal zöld hajtásokat keresnek.

Fotó: Canva

A kisemlősök nagyon intenzív táplálkozásának egyik fontos célja az, hogy mire elérkezik a szaporodás időszaka, addigra visszanyerjék erőnlétüket.

Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(forrás: kmnp.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon