Egészen különleges a finnek elképzelése a karbonmentes fűtésről

Egészen különleges a finnek elképzelése a karbonmentes fűtésről
Egészen különleges a finnek elképzelése a karbonmentes fűtésről

Helsinki 2030-ra szeretné teljesen karbonmentessé tenni a város fűtési rendszerét. A megvalósítás mikéntjéről egy ötletpályázatot írtak ki, a fődíjat pedig egy egészen hihetetlen koncepció vitte el.

A Helsinki Energy Challenge fődíját az olasz Carlo Ratti Associati építésziroda nyerte, akik Hot Heart (forró szív) nevű projektjükkel trópusi esőerdőt álmodtak a Finn-öböl vízére(!).

A tervek szerint 10 hatalmas, 225 méter átmérőjű biodóm-sziget létesülne a vízen, melyek forró víz formájában tárolnák a hőenergiát, miközben a főváros lakói és a turisták számára egy trópusi élményparkot biztosítanának.

A létesítményt szél- és napenergia táplálná, melyet tenger hőszivattyúk alakítanának hővé és tárolnák a Hot Heart medencéiben. Mindeközben egy mesterséges intelligenciára épülő rendszer szabályozná a hőenergia termelését és egyenlítené ki a létesítmény energiaigényét az országos hálózatban fellépő termelési és fogyasztási ingadozásokkal.

A Hot Heart megépülése esetén, melyet 2028-ra terveznek, a projekt a teljes város fűtési igényét képes lesz kiszolgálni, miközben a rendszer üzemeltetési költsége 10%-al alacsonyabb lesz, mint a mostani, még nem zéró emissziós rendszeré. (Inhabitat/365reblog)

search icon