Egy amerikai hulladék-újrahasznosító a világ legzöldebb vállalata
Egy amerikai hulladék-újrahasznosító a világ legzöldebb vállalata

A kanadai Corporate Knights kutatócég minden évben elkészíti a Global 100-at, a világ 100 legzöldebb cégét tartalmazó indexet. Célja, hogy kiemelje azokat a vállalatokat, amelyek a legtöbbet teszik az emberekért és a bolygóért, és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való áttérés kiemelkedő képviselői.

Az éves jelentéshez közel 7000, 1 milliárd dollár (9,7 milliárd euró) feletti bevétellel rendelkező vállalatot értékelnek, többek között a befizetett adók, a fenntartható bevételek és beruházások, a szén-dioxid-termelékenység, valamint a faji és nemi sokszínűség alapján. Emellett figyelembe veszik a vezérigazgatói fizetés és az átlagos munkavállalói fizetés arányát is. A vállalatoknak emellett fenntartható megoldásokat kell az üzleti modelljük középpontjába állítaniuk, és be kell fektetniük a szénlábnyomuk csökkentése érdekében.

A héten közzétett legfrissebb rangsorban a szélturbinagyártó Vestas Wind lekerült az első helyről, a koronát most a Schnitzer Steel Industries, egy amerikai acélhulladék-újrahasznosító vállalat viseli.

Ha a világ egyik „legpiszkosabb” ágazata képes a világ legfenntarthatóbb vállalatát felmutatni, akkor nincs mentség arra, hogy bármelyik ágazatban bármelyik vállalat ne tegyen egy lépést előre

– mondta Toby Heaps, a Corporate Knights vezérigazgatója.

Amint arra Heaps rámutatott, az acélipart gyakran „piszkos” iparágnak tekintik. Az acélgyártás a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 8%-áért felelős. A legtöbb acélt vas redukciójával vagy energiaigényes széntüzelésű kemencékben állítják elő. A kibocsátás csökkentésének egyik módja az acél újrahasznosítása, valamint a fosszilis tüzelőanyagokról való lemondás a gyártás során.

A Schnitzer Steel járművekből, háztartási gépekből, vasúti kocsikból, ipari gépekből, gyártási hulladékból, valamint építési és bontási anyagokból származó fémhulladékot hasznosít újra autóalkatrészekké, betonacéllá és az építőiparban használt hengerhuzalokká. A vállalat 2021-ben 74%-kal növelte energiatermelékenységét, 69%-kal a víztermelékenységét és 55%-kal a széntermelékenységét. A vállalat arról is beszámolt, hogy 2021-ben 2,8 milliárd dolláros (2,6 milliárd eurós) bevételének 100%-át és 0,1 milliárd dolláros beruházásának teljes összegét fenntartható projektekre fordította.

(Forrás: Euronews)

search icon