Egy hét és robban a parlagfűszezon!
Egy hét és robban a parlagfűszezon!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, azonban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat július utolsó napjaiban tüneteket okozhat.

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. Néhány megyében azonban már találtak néhány virágzó növényt, így Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben már pár nappal korábban is problémát okozhat a pollen.

Az NNK közleménye szerint a szezon erősségét nagyban befolyásolja majd az augusztusi és szeptemberi időjárás. A pollenterhelés ugyanis jóval gyengébb lehet, ha a tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok jönnek. Ahogy viszont azt megjegyzik, egy-egy zápor, zivatar csak rövid időre tisztítja meg a levegőt.

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. Épp ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében, hogy ezzel mérsékelhetők legyenek az allergiás tünetek.

Ezen felül érdemes lesz figyelni a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzését, ahol az allergiások a pollenhelyzet alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon