Egy magyar cég fejlesztésével használt gumiabroncsokat lehet újrahasznosítani
Egy magyar cég fejlesztésével használt gumiabroncsokat lehet újrahasznosítani

A folyamat végére a gumiabroncs összes hasznosítható részét feldolgozzák, az így nyert anyag pedig közvetlenül használható fel bármely gumi- vagy műanyag alapú termék gyártásához.

A feladathoz használt gépet magyar és uniós forrás segítségével fejlesztette ki a tiszalöki székhelyű, épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Hot&Cold Therm Kft.

A cég néhány évvel ezelőtt vásárolt meg egy olyan találmányt, amely a gumiabroncs granulátum finomőrlését teszi lehetővé. A projektjükben erre a találmányra alapozva egy magasnyomású vízsugár technológián alapuló, úgynevezett mikro-robbantási technológiai eljárás berendezéseit fejlesztették ki és készítették el.

Benkő Zoltán ügyvezető szerint az innováció egyik újdonsága, hogy a használt gumiabroncsokat zárt körfolyamatú rendszerben, normál hőmérsékletű megmunkálásokkal minden alkotóelemében és szelektáltan tudják újrahasznosítani.

A kísérleti üzem egyelőre évi 500 tonna gumiőrlemény előállítására alkalmas. Az eljárás egyik különlegessége, hogy a gumiabroncs külső, belső, valamint futó-és oldal felületi részéről külön-külön felhasználhatóan választja le a gumiréteget.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon