Egy új könyv szerint biztosan elkerüljük a klímakatasztrófát
Egy új könyv szerint biztosan elkerüljük a klímakatasztrófát

Michael Shellenberger új könyvében, a napokban magyarul is megjelent Apokalipszis soha című művében azt állítja, hogy a klímakatasztrófa biztosan elmarad, de ezzel valójában nem tagadja az emberi eredetű éghajlatváltozást. Ehelyett a környezetvédőket és a zöld-szervezetek vádolja azzal, hogy azok katasztrófát vizionálnak és az emberekre erőltetik ezt.

A szerző, aki több nagy vitát kiváltó könyv szerzője, újságíró, környezetvédelmi gondolkodó, illetve számos zöld szervezet alapítója, a magyar kiadás megjelenésének alkalmából látogatott hazánkba. A Mandiner ebből az alkalomból készített vele interjút.

Shellenberger itt arról beszélt, hogy ugyan Greta Thunberg hihet abban, hogy eljött a világvége, ezzel eléggé egyedül van. Mint mondta, ha valóban a klímakatasztrófa kapujában állnak, akkor az emberek nem úgy viselkednének, ahogy azt ma teszik.

A zöld átállásról szólva a szerző azt mondta, a szén-dioxid-kibocsátás már elérte a zenitjét, innen már csak csökkenni fog, amiben az olyan a zöldek által démonizált technológiák is nagy szerepet játszhatnak, mint az atomenergia.

Bár a környezeti katasztrófák létét sem vitatja, azt állítja, hogy az adatok alapján a hurrikánok és szélviharok 5% váltak erősebbé, de 25% kevesebbszer keletkeznek, mint évtizedekkel ezelőtt. Eközben a viharokban egyre kevesebb ember veszti életét, mert professzionális előrejelzési mechanizmusok vannak. Ahogy mondja, a világ aszályos területein nem látni drasztikus változást az elmúlt harminc évben, míg a tudományos prognózis szerint a tengerszint sem fog fél méternél többet emelkedni a következő nyolc évtizedben.

A szerzővel készült interjú teljes hosszában a Mandiner oldalán olvasható. Apokalipszis soha című könyve, mely az MCC Press és a Gingko Kiadó együttműködésében jelent meg, már kapható.

search icon