Egy sokrétű növény, az istenfa
Egy sokrétű növény, az istenfa

Az istenfának több elnevezése ismert: ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska. Ez az európai eredetű virágzó növény latin nevét (Artemisia) Artemis istennő után kapta, számtalan gyógyhatása van, megvédi a molyoktól a ruháinkat, és a konyhában is felhasználható.

Az istenfa több száz évvel ezelőtt, a szerzetesek révén jutott el nyugat-ázsiai őshazájából Európába. Gyógyító hatása miatt évszázadokon át termesztették falusi kertekben, templomkertben és kolostorokban.

A növény az Artemisia családba tartozik az üröm mellett, amit felhasználnak az abszint gyártásához. A kámforszerű illatú istenfát hajdanán légfrissítőnek használták. Kis virágai sárgák, könnyen lehet szaporítani dugványozással vagy a gyökereiről.

Istenfa
Istenfa
Fotó: szabadfold.hu

GYÓGYHATÁSA

  • Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású, és elpusztítja a bélférgeket.
  • Használják máj-, lép- és gyomorproblémák kezelésére, segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja.
  • Egy 17. századi növénygyűjtő, Culpeper szerint az istenfa jótékonyan befolyásolja a menstruációt.
  • Manapság is használják még a gyógyászatban, kivéve Németországban, ahol külsőleg a sebek borogatására szolgál, időnként pedig a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére is szokták használni.
  • Hatóanyagai hasznosak az epehólyag és epe kezelésében.
  • Az istenfa leveleit más növényekkel keverve illatos fürdőt készíthetünk, amely az aluszékonyság hatásos ellenszere is lehet.
  • A levelekből infúziót is készíthetünk, amely a bőrre kenve nagyszerű rovarriasztóként is működhet. Hajöblítőként pedig a korpásodást is megakadályozza.

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

A rómaiak meggyőződése szerint az istenfa védi a férfiakat az impotenciától. Olyan vidékeken, mint Spanyolország és Olaszország, a fiatal férfiak friss, citromillatú istenfalevelekkel dörzsölték arcukat, hogy serkentsék a szakállnövekedést. Főleg vidéken azt tartották az istenfáról, hogy a férfiasságot jótékonyan befolyásolja. Még szerelmi bájitalokat is készítettek belőle. A szexuális vággyal is kapcsolatba hozták oly módon, hogy a görögök és a rómaiak a matrac alá helyezték be az istenfát, azt remélve, hogy majd ettől fokozzák a szexuális vágyat. A hölgyeknek szánt virágcsokrokba is becsempésztek egy-egy kis üvegcsét, amelyben istenfa-kivonat volt. Főként a középkorban használták.

Istenfa – Artemisia abrotanum
Forrás: Wikipédia

EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK

Sárga színű festék vonható ki az istenfából, amelyet főleg gyapjúfestéshez lehet felhasználni. A szárított istenfaleveleket használhatjuk a ruhásszekrényünkben is molyirtóként. Füstölőként használva az istenfa lehet, hogy megvéd minket mindennemű problémától, és füstje a kígyókat is távol tartja (Culpeper 1653).

A levelekből nyerhető illóolaj erőteljes illata felelős azért, hogy a molyokat és rovarokat távol tudja tartani. Az istenfa egyik francia eredetű elnevezése is erre a molyirtó tulajdonságra utal.

Az istenfa a konyhában

Mártások és sültek (főleg kacsa, liba) ízesítésére használhatjuk. Kesernyés íze a salátáknak fanyar ízt kölcsönöz. Italok ízesítéséhez is használják. Mivel intenzív aromájú, így óvatosan adagoljuk. Zsíros ételek könnyebb megemésztéséhez kiváló, valamint étvágygerjesztő hatású is. Kitűnő ecetízesítő!

Forrás: https://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/cserjek-istenfa-artemisia-abrotanum/4386/

search icon