Egyre több műanyagot esznek a halak
Egyre több műanyagot esznek a halak

Egy új tanulmány azt vizsgálta, mely tengeri halfajok fogyasztják nagyobb valószínűséggel az óceánokban kavargó műanyagokat. A kutatás sajnos semmi jót nem ígér.

Egyre több műanyaghulladék kerül az óceánokba, ezek egy része pedig beépül az élelmiszerláncba az által, hogy az állatok elfogyasztják őket. Mivel azonban halak emberek milliói számára jelentik az elsődleges fehérjeforrást, így az emberi szervezetbe is bejutnak a műanyagok.

A Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tengeri halak műanyagfogyasztásának aránya az elmúlt évtizedben megduplázódott és jelenleg évi 2%-kal nő. Mindezt úgy sikerült a kutatóknak kideríteniük, hogy több mint 555 halfaj étkezési szokásait elemezték.

Összesen 386 olyan halfajt találtak, mely elfogyasztja a műanyagokat, és ami igazán elkeserítő, hogy közülük 210 olyan faj volt, mely a kereskedelmi halászat fogási listáján is szerepel.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált fajok annál több műanyagot fogyasztottak, minél magasabban helyet foglalnak el a táplálékláncban. Azt is sikerült kimutatni, hogy minél nagyobb mélységben élő fajt vizsgáltak, annál kisebb volt a műanyagfogyasztás valószínűsége.

Fontos megjegyezni viszont, hogy egyelőre kevés ismeretünk van arról, hogy a tengerekben kerülő műanyag pontosan hogyan befolyásolja az ökoszisztémát, ahogy egyelőre még azt sem tudni, hogy az ember által elfogyasztott halak ilyen módon jelenthetnek-e valamilyen egészségügyi problémát.

Ezzel együtt a kutatók úgy vélik, elengedhetetlen a kérdés további vizsgálata, mert bár kevés még a bizonyíték, valószínűsíthető, hogy a műanyagszennyezés hatást gyakorol vagy fog gyakorolni az emberi egészségre és az ökoszisztémára.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(therevelator)

search icon