Egyre többen keresnek rá a klímaszorongásra a neten
Egyre többen keresnek rá a klímaszorongásra a neten

A klímaváltozás most már nemcsak a klímakutatók szerint az egyik legégetőbb probléma a világon, hanem a nethasználók is így gondolhatják.

Egyre többen a Google keresőjétől remélnek választ arra, hogy mit is lehet kezdeni a felmelegedéssel – írja a Qubit a BBC News híradása alapján. A keresési adatokat nézve úgy tűnik, hogy nemcsak érdekli, hanem nyomasztja is a felhasználókat ez a téma: egyre többen keresnek rá ugyanis a klímaszorongásra vagy az ökoszorongásra.

A techcég adatai szerint 2023 első 10 hónapjában 27-szer annyian kerestek rá a klímaszorongásra angol nyelven, mint 2017-ben. Más nyelveken is megnövekedett az érdeklődés: portugálul 73-szor, kínaiul pedig 8,5-ször annyian érdeklődtek a téma iránt, mint hat évvel ezelőtt.

A kutatás szerint az északi országokból különösen sok klímaszorongásos keresést indítottak: az összes, klíma- vagy ökoszorongásról szóló kérdés 40 százalékát Finnországban, Svédországban, Dániában és Norvégiában tették fel.

A Google egy meg nem nevezett szóvivője szerint az adatokból az is kitűnik, hogy az embereket a részproblémák is egyre jobban érdeklik: a klímaváltozásról, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásról szóló keresések száma 120 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban.

A Qubit egy két évvel ezelőtti kutatásra hivatkozva hozzáteszi, hogy a 16 és 25 év közötti fiatalok 60 százalékára rendkívüli módon aggasztóan hat a globális klímaválság, 45 százalékuknál pedig az emiatti szorongás már a hétköznapokon is érezhető nyomot hagy.

A klímaszorongás egyik ellenszere a fenntartható életmódra való törekvés. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon