Egyszer majd tilos lehet a kavicsos, vagy épp lebetonozott kert
Egyszer majd tilos lehet a kavicsos, vagy épp lebetonozott kert

A németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában már többedszer vetődött fel a kérdés, hogy nem kellene-e betiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák. Az igen megosztó kérdés mögött számos környezetvédelmi és egészségügyi indok áll, azonban úgy tűnik egyelőre nem kerül bevezetésre.

A felvetés Ina Scharrenbachtól a tartomány építésügyi miniszterétől származik. Ahogy a g7.hu írja, a miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, lépésről-lépésre egészen addig, amíg a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnnek.

A kereszténydemokrata politikus érvei között a legfontosabbak, hogy a mesterséges borítás:

  • szűkíti a rovarok élőhelyét,
  • heves esőzéseknél sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményez, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

A miniszer érvei egyébként jogosak, mi is többször írtunk már arról, hogy például a hőhullámok idején a növények, például az árnyas fák jó szolgálatot tehetnek – elviselhetővé tehetik a rekkenő hőséget.

A sokak szemében népszerűtlen javaslatból egyelőre semmilyen konkrétum nem született. Jelenleg a települések maguk dönthetnek arról, akarnak-e bármilyen szabállyal fellépni a nagyobb kiterjedésű kavics-murva kertek ellen, sőt, ahogy a cikk írja, a helyi képviselőtestületekben még Scharrenbach párttársai sem értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ők általában abból indulnak ki, hogy egyszerűen nem lehet ilyen szinten beavatkozni az emberek életébe, azaz nem lehet nekik pontosan megmondani, hogyan tervezzék meg a kertjüket. A tartományi szabályok Scharrenbach munkája nyomán ugyan szigorodnak, de a települések vezetői óvatosságra intenek, jelenleg még nem képzelhető el, hogy ne ők hozzák meg a végső döntéseket. (g7.hu)

search icon