Életre keltenék a mamutokat, hogy segítsenek lassítani a klímaváltozást
Életre keltenék a mamutokat, hogy segítsenek lassítani a klímaváltozást

A Colossal nevű biotudományi és genetikai vállalat állítása szerint 6 éven belül megszülethet az első elefánt-mamut hibrid, melynek a kutatók fontos szerepet szánnának a klímaváltozás elleni harcban is.

A 15 millió dolláros projekt célja, hogy a 10 ezer évvel ezelőtt kihalt emlőst újra életre keltsék. A szakembereket már több mint egy évtizede foglalkoztatja a gondolat, hogy ismét megteremtsék az állatot, és visszatelepítsék a természetbe.

Bár az elképzelés már-már sci-fibe illőnek hathat, tudományosan nem lehetetlen megvalósítani. A projektben a kihaláshoz közel álló ázsiai elefántok bőrsejtjeit használják fel, és programozzák át olyan sokoldalúbb őssejtekké, amelyek mamut DNS-t hordoznak.

Az utóbbihoz szükséges genetikai mintákat a permafrosztból előkerült mamutokból szerzik. A génszerkesztéshez szükséges, a hideg éghajlathoz való alkalmazkodásért felelős géneket úgy azonosítják, hogy a mamutgenomokat összehasonlítják a rokon ázsiai elefántok genetikai készletével.

Az eljárás során létrehozott hibrid mamut-elefánt embriókat vagy elefántokkal hordatnák ki, vagy laboratóriumi körülmények között egy mesterséges méhben. A tudósok úgy számolnak, hogy az első hibrid mamut 6 éven belül megszülethet.

A Colossal két társalapítója, a tech- és szoftvervállalkozó Ben Lamm és George Church, a Harvard orvosi karának genetikaprofesszora, a génszerkesztés egyik úttörője.

A célunk az, hogy létrehozzunk egy, a hideggel szemben ellenálló elefántot, amelyik úgy néz ki és úgy viselkedik, mint egy mamut. Nem azért, mert bárkit is meg akarunk viccelni, hanem mert egy olyan élőlényt akarunk létrehozni, amelyik funkcionálisan hasonló a mamuthoz, jól elvan –40 fokon, és elvégzi mindazt, amit a mamutok és az elefántok szoktak csinálni, így például kidönti a fákat.

–mondta George Church

A szakemberek úgy vélik, hogy az „új faj” nagy szerepet játszhatna a tundra élővilágának helyreállításában. Például újra létrejöhetnének azok, a korábban mamutsztyeppeként emlegetett területek, melyeket ma a tundra erdei foglalnak el.

Ezzel kapcsolatban sok kutató szkeptikus, hiszen ilyen léptékű változásokhoz rengeteg „mamutra” lenne szükség. Tekintetbe véve, hogy egy mamutnak 22 hónapig tartott a vemhessége és mintegy 30 évbe telik, mire az állat teljesen kifejlődik, megkérdőjelezhető a rövid távú hatás. Ahogy megjegyzik, a mamutok 21 ezer évvel ezelőtt élték fénykorukat, amikor 200 millió mamut rótta Eurázsia tájait. (MTI/Guardian)

search icon