Elfogyasztottuk a Föld erőforrásait erre az évre
Elfogyasztottuk a Föld erőforrásait erre az évre

És minderre idén csupán július 29-ig kellett várnunk, tehát alig 8 hónap alatt kimerítettük a bolygónk által egy év alatt biztosított erőforrásokat. Így aztán könnyen kiszámolható, hogy a jelenlegi gazdasági rendszerünk és életvitelünk mellett 1,6 Földre lenne szükségünk.

A túlfogyasztás napja persze globálisan értendő, hiszen ahogy arról már írtunk, hazánk például már majdnem két hónapja, június 8-án elérte ezt a pontot. Tavaly egyébként a mostaninál 3 héttel később, augusztus 22-én értük el a globális túllövés napját, a jobb eredményt azonban csak a pandémia miatti ideiglenes gazdasági visszaesésnek köszönhettük.

A kutatók szerint a helyzet nem teljesen reménytelen, ha minden évben csak 5 nappal sikerülne kitolnunk a túllövés napját, 2050-re visszaérhetünk abba az állapotba, amikor újra elegendő lesz egyetlen bolygó a szükségleteink kielégítéséhez.

Az euronews cikke szerint fogyasztásunk felét az élelmiszertermelés adja, de sokat számítanak a közlekedésre és az energiatermelésre fordított erőforrások, valamint az is, hogy mennyire védjük meg a természetes élőhelyeket. Ha az emberiség felhagyna a szénalapú energiagazdasággal, az 93 nappal késleltetné a túlfogyasztás napját.

Minden olyan tevékenységünkkel, mellyel energiát takarítunk meg, segítünk kitolni az időpontot, olyan tevékenységekkel, mint az élelmiszerpazarlás mérséklése vagy épp az energiatakarékos közlekedési módok használata, mi is hozzá tudunk járulni a folyamat visszafordításához.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon