Elindult a II. Tisza-tavi PET Kupa
Elindult a II. Tisza-tavi PET Kupa

A folyótisztító és hulladékgyűjtő vízi rendezvényen tizenegy csapat vág neki a Tiszafüredtől Kisköréig tartó útnak egyedi építésű pillepalack hajóikon, miközben a tervek szerint több tonna hulladéktól mentesítik a tavat.

A PET Kupa az elmúlt években nagy utat tett meg, részben az ő munkájuk eredményeképp ma már sokkal tisztábbak az ártéri erdők. Eközben a csapat egyre bővíti nemzetközi kapcsolatait, hogy szemléletformáló és szakmai programjaikkal a Tisza egész vízgyűjtő területén minél több családot, iskolát és szakembert szólítsanak meg – írják honlapjukon.

A „petkalózok” mai programja a pillepalackokból álló hajók megépítése, amely Tiszafüreden zajlik, majd vasárnap az ünnepélyes megnyitó után nekivágnak, hogy június 15-re Kiskörére érjenek.

A csapatokat épségére, ahogy az már megszokott, a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei vigyáznak, a hulladékgyűjtésben pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával épült gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII, valamint a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az M.V. PETényi segít majd.

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék (ami 2.056.000 db PET palack súlyának felel meg), 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása. A mostani verseny Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az ITM támogatásával valósul meg.

A szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket. További információk és részletes program a PET Kupa honlapján található.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép – facebook.com/petkupa

search icon