Idén is elindult a sajtbíra képzés
Idén is elindult a sajtbíra képzés

Immáron harmadik alkalommal indította el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, melynek a sajtkészítők támogatása mellett fontos eleme a sajtbírák képzése is. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyt rendeztek hazánkban, amelyek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezte meg és készítette elő.

A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a bírák létszámának növelése. Ennek érdekében a Magyar Sajtkészítők Egyesülete – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács támogatásával – az idén harmadik alkalommal indította el a sajtbíra képzést – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy a sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként bekerülnek a Magyar Sajtkészítők Egyesületének nyilvántartási rendszerébe.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába. Itt több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve a hálózatosodást és a tudásmegosztást.

Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert. A képzés aktualitását erősíti az is, hogy idén az európai kongresszus központi témája a sajt íze lesz: mit jelent a sajt íze, miként beszélünk róla, és hogyan bíráljuk az ízeket. A konferencia, a norvég fővárosban, Osloban kerül megrendezésre 2024. október 28 – 30. között.

A természetes alapanyagokból készült élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(NAK)

Fotó: Canva

search icon