Elképesztő sebességgel nő a hazai zöld rendszámos járművek száma
Elképesztő sebességgel nő a hazai zöld rendszámos járművek száma

2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon, a közlekedési eszközök tekintélyes része ráadásul tisztán elektromos hajtású.

Tavaly 22651 gépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban világoszöld hatósági jelzéssel. 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, ugyanis 2022-ben kevesebb mint 21 ezer darabos volt pusztán a bővülési csúcs. A tavalyi évben munkába állt, zöld rendszámmal ellátott járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású, így 2023 decemberének végén összesen már 86 ezernél is több klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon.

A teljes hazai állományból több mint 45 ezer a tisztán elektromos személygépkocsi, közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi, mintegy 500 a környezetkímélő motorkerékpár, és 206 a tisztán elektromos autóbusz. Területi bontásban a zöld rendszámra jogosult járművek száma a fővárosban túllépte a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret. 2023 végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A hazai gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez.

Rendkívül fontos, hogy közlekedés, utazás közben is igyekezzünk törekedni a fenntartható megoldásokra. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás és kiemelt kép: Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldal

search icon