Ellepték a vadludak az Öreg-tavat

Ellepték a vadludak az Öreg-tavat
Ellepték a vadludak az Öreg-tavat

Rekordszámú vadlúd gyűlt össze a magyar Garda-tónak is nevezett tatai Öreg-tavon, és a kedvező körülmények miatt további madarak érkezése várható és ritka vendégek is tiszteletüket teszik.

A vadludak tömeges megjelenését az időjárás, és a környéken, az Által-ér völgyében lévő, nagy kiterjedésű kukorciatarló magyarázza, utóbbi mágnesként vonzza a madarakat, melyek jelenlegi csúcsszáma az 55 200-at is eléri, így már most kétezerrel több mint az eddigi, 2014-es rekord.

A ’80-as években még ennél is jelentősen magasabb számban jelenhettek meg az ország legrégebbi halastaván, az akkori számlálások 70-80 ezer madarat mutattak, ám ezek nem megerősített számok.

További jó hír, hogy a madarak között az igen ritka, és hazánkban fokozottan védett kis lilik is felbukkant, melynek hazai állománya az előző század negyvenes éveire gyakorlatilag összeomlott, és azóta csak elvétve lehetett találkozni velük.

Idén a koronavírus miatt sajnos klasszikus értelemben elmaradt a hagyományos Tatai Vadlúd Sokadalom, a rendezvényt online tartották meg, melynek keretében a fenti, az Öreg-tónál elhelyezett webkamerát is üzembe helyezték, melyen élőben követhető, mi történik épp a tavon.

Azt rendkívül pozitív hírek fényében csak remélni tudjuk, hogy az Öreg-tó mellé tervezett szállodaberuházás valóban tartja magát az ígéreteihez, és maximálisan figyelembe veszik az természetvédelem igényeit, hogy ezt a természeti csodát még sokáig élvezhessük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon