Először térképezték fel a földön található műanyaghulladékot az űrből
Először térképezték fel a földön található műanyaghulladékot az űrből

Egy új digitális platform műholdas felvételek és mesterséges intelligencia (AI) kombinációjával képes feltérképezni a világ műanyaghulladékát.

A Global Plastic Watch (GPW) nevű eszköz képes akár 5×5 méteres méretű műanyaghulladék-lerakóhelyeket is felismerni, így szinte valós időben interaktív, „élő” térképet hoz létre a műanyagszennyezésről. Az összegyűjtött adatok a világon elsőként nyújtanak betekintést a bolygó egyik legösszetettebb környezeti kihívásába.

Az ingyenes, nyilvánosan elérhető eszközt az ausztrál non-profit Minderoo Alapítvány fejlesztette ki és finanszírozta.

Nehéz ellenőrizni azt, amit nem tudunk mérni vagy akár csak lokalizálni – mondta Kakuko Nagatani-Yoshida, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának munkatársa. Reméli, hogy a kormányok az „innovatív” technológiát a „nyílt hulladéklerakás és a hulladékégetés” visszaszorítására fogják használni.

A térképezési rendszer az Európai Űrügynökség (ESA) távoli műholdfelvételeit és a mesterséges intelligenciát használja a műanyag hulladéklerakók méretének és kiterjedésének meghatározásához. Hasonló eljárást az elmúlt években már használtak az erdőirtás feltérképezésére, de ez lesz az első alkalom, hogy műanyagokra is alkalmazzák.

A hulladéktelepek azonosítása a műholdképeken teljesen újszerű, és olyasmi, amit egyáltalán nagyon nehéz elvégezni, [még] kis léptékben is – mondta Caleb Kruse, a GPW vezető adattudósa.

Az eddig feltérképezett országok közé tartozik Délkelet-Ázsia egésze és Ausztrália, valamint a Science Advances című szaklapban közzétett kutatásban azonosított országok.

A feltérképezett hulladéklerakók közül minden ötödik kevesebb mint 250 méteren belül volt a vízfolyásoktól, amelyek a műanyagot egyenesen a folyókba – és végső soron az óceánba – juttatják.

A nagy felbontású térképezés célja, hogy segítsen a hatóságoknak azonosítani ezt a szivárgást, és valós adatok alapján olyan szakpolitikákról tájékoztatni, amelyek megakadályoznák azt.

Forrás (Engineering and Technology)

search icon