Elvesztette gleccser státuszát a német Schneeferner
Elvesztette gleccser státuszát a német Schneeferner

A Bajor Tudományos Akadémia közleménye szerint Németország nyáron elvesztette a még megmaradt gleccserei egyikét, a gyors olvadás miatt megszűnt a déli Schneeferner gleccser státusza – írta cikkében a 24.hu az MTI nyomán.

Az akadémia jelentése szerint a Schneeferner jegének vastagsága jelentősen csökkent, a legnagyobb részén már a kétméteres vastagságot sem éri el, és valószínű, hogy már nem mozog.

Bár 2018-ban még a tíz métert is elérte a legvastagabb folt, mostanra hat méter alá csökkent. 2018-2022 közötti időszakban ráadásul a gleccser felülete a felére zsugorodott, most egy hektárnyi, az előrejelzés szerint pedig egy-két éven belül várhatóan teljesen elolvad a megmaradt jég. Az akadémia által 1892 óta végzett rendszeres mérések most véget érnek a gleccseren.

A Schneeferner megszűnésével Németországban csupán négy gleccser maradt: a Zugspitzéről induló Höllentalferner és a Schneeferner északi vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis- és Watzmann-gleccser.

A 2000-es évek kezdetétől kísérik figyelemmel az Alpokban és más hegységekben a klímaváltozás hatásának tulajdonított gyors gleccserolvadást. A bajor környezetvédelmi minisztérium tavalyi beszámolója szerint az éghajlatváltozás miatt Németország még ebben az évtizedben elveszítheti utolsó gleccsereit is.

A tudósok korábban az évszázad közepére becsülték a gleccserek eltűnését. Egy 2021 áprilisában közzétett globális tanulmány szerint a világ szinte valamennyi gleccsere egyre nagyobb ütemben veszít tömegéből, és ez okozza a tengerszint-emelkedés több mint 20 százalékát ebben az évszázadban.

A kétezres évek közepén még nyomokban megtalálható volt a Schneeferner gleccser. Fotó: Angelika Warmuth/dpa

(Kiemelt kép: Wikipédia)

search icon