Elveszve a gyerekjátékok között: mi lehet fenntartható megoldás?

Elveszve a gyerekjátékok között: mi lehet fenntartható megoldás?
Elveszve a gyerekjátékok között: mi lehet fenntartható megoldás?

Friss és tudatos szülőként igencsak fejtörést okoz a karácsonyi ajándékozás. 1 évesnél fiatalabb gyereknek meglepetést venni (vagy készíteni) komoly kihívás, különösen, ha az ember lánya nem szeretne mindenféle műanyag vackot a gyermeke orra alá dugni. Megkísérlem összegyűjteni, melyek azok a játékalternatívák, amelyek környezetbarát és hasznos megoldásai a problémának.

Szülőként minden karácsony különleges és izgalmas, de az első közös ünnep valahol ezen is túltesz. Habár a 8 hónapos csemeténk nagy eséllyel pont nem fog foglalkozni az ünnepi készülődéssel, díszítéssel és várakozással, mégis ez az első karácsonyunk hármasban: érthető, hogy maradandó emléket szeretnénk. Ez alól pedig nem lehet kivétel a karácsonyi ajándék sem. Ez pedig meglepő kihívásokat állít az olyan családokban, ahol igyekeznek fenntartható módon megoldani az ünneplést.

A csomagolásokon innen, a műanyagon túl

Míg felnőttek esetében a gasztroajándék, a közös élmény ajándékozása vagy a csomagolásmentesség jó irány lehet, addig gyerekkörökben ez ennél jóval nehezebb. Ugyanis – életkortól függetlenül – egy gyereknek nem mondhatod azt, hogy a bolygó megmentése érdekében nincs ajándék, vagy idén csak finomságokat kapsz. Ők még csillogó szemmel várják a becsomagolt meglepetéseket. Ezért nagyon nehéz jól dönteni, és nem megvásárolni a hatszázadik műanyag játékot, ami majd pár hét után úgyis a sarokban landol.

Míg nagyobbak számára a társasjáték, a könyv vagy a különféle élményajándékok már számításba jöhetnek, addig egy 8 hónapos baba esetében sajnos hiába próbálkoznék a Monopoly-val. A „ne vegyél neki semmit” sajnos nem opció, hiszen a fenti okok miatt borzasztó szomorú lenne a babát ajándék nélkül hagyni.

Abban biztos vagyok, hogy egy zenélő, csingilingi műanyag játék még nagyjából 1–2 hónapig kötné le, utána úgyis a szekrény aljában végezné. Mi egyébként is minimális játékmennyiségre törekszünk: az elmúlt hónapokban összesen 2 játékot vettem neki. Na, de akkor mi lehet a megoldás?

Fa, fa és fa

Személyes kedvencem a fajáték. Azontúl, hogy fenntartható anyag (már csak a festék miatt is, hiszen környezetbarát, egészségre nem ártalmas festékről kell legyen szó), gyönyörű és sokoldalú. Nekem alapelvem, hogy olyat vegyek, ami lehetőleg minél tovább tart, és sokrétűen használható. Minél több gyerek játszik vele, annál tovább fent tudom tartani az adott játékot.

A fa építőkocka vagy a szerepjátékra alkalmas fafigurák akár 5–6 éves korig is jók lehetnek, most pedig remekül elrágcsálja őket, és döntögeti a tornyokat.

A fa iránti rajongásomat a Montessori-elv hívta életre.

kisgyerek játszik fa abakusszal
Rengeteg gyönyörű és minőségi fajáték áll rendelkezésünkre.

Miért jó a montessori játék?

Az elgondolás Maria Montessori olasz orvos, pedagógus és pszichológus nevéhez köthető. Lényege, hogy a természet inspiráló hatással lehet a gyerekekre. Ennek megfelelően főként fa, bambusz, esetleg pamut vagy selyem a játékok optimális alapanyaga.

Így nemcsak maga a játék, hanem az anyaga is hat a gyermekre: cselekvésre ösztönzi őket, egyszerűek és nem túldíszítettek.

A játékokkal való kölcsönhatás a lényeg: a kreativitás, a döntéshozás, a természetességre törekvés és a tapasztalás.

montessori játékok a padlón kigyerek játszik
A montessori játékok lényege a természetesség és az egyszerűség.

Használt játék, egyenesen a rokonoktól

A másik megközelítést a már kinőtt, de még jó állapotú, örökölt játékok jelentik. A családban nálunk sok a kisgyerek: rengeteg játékot kaptunk csak úgy, ezeket pedig körforgásban adom neki. Amire pedig nincs szükség, vagy már nem szívesen használja, karácsonykor csodásan továbbadható.

Ha tehát van a családban másik kisgyerekes család, érdemes körbenézni a már nem használt játékok között. Egy kisgyerek számára tökéletes ajándék a használt játék is: neki ugyanis teljesen újnak számít ez is. Így nemcsak spórolni, hanem újrahasznosítani is tudsz. Arról nem is beszélve, hogy a babák játékai még elég egyszerűen működnek. Ami az egyik kicsinek bevált, azt nagy eséllyel a másik is élvezni fogja.

wc papír guriga állatok
Egyszerű és nagyszerű DIY játék készülhet vécépapír-gurigából.

„Készítsd magad” ajándékok

Egy főzés alkalmával jöttem rá, hogy a csomagolás, a „szemét” (például a flakon vagy a doboz) remek játék. Sőt, őszintén szólva a gyermekem egy rizzsel töltött vitaminos dobozzal vagy egy flakonnal sokkal tovább játszik, mint a mindenféle menő játékokkal.

E mentén az elv mentén haladva tehát lenyűgöző játékokat lehet készíteni a babának. Némi kreativitás, egy kis csörgős kitöltőanyag vagy varrni tudó nagymama, és máris elkészülhetnek a remek ajándékok. Például:

  • kis műanyag dobozt megtöltesz babbal, rizzsel vagy lencsével,
  • szintén töltött kis pamutfigurákat varrhatsz,
  • konyhai eszközökből (fakanálból, műanyag pohárból, evőeszközből) szintén remek játék kerekedik,
  • kifogyott, kitisztított tubusokkal is jól eljátszhat a baba,
  • az ultimate, mindent vivő játék pedig a csomagolás: karton, zörgős szatyor, bármi.

Nagyobb baba számára pedig van még egy remek tippem (mi szülinapra tervezzük majd), ez pedig a házi matatófal. Adott egy bababarát módon lekezelt falap, amelyre mindenféle matatható elemeket erősítesz. Ilyen lehet az ütögethető xilofon, a kilincs, a tekerhető gombok, a cső, amelyben egy kis labda is legurulhat stb.

Azon túl, hogy szabadjára engedheted a fantáziád és teljesen a gyermekedre szabhatod az ajándékot, egy sor készséget is fejleszthetsz vele, és hát az sem utolsó szempont, hogy lekötöd vele a kicsit.

matatófal a nappaliban
A matatófal teljesen egyénre szabható: csak a képzelet szabhat neki határt.

Saját kezűleg pedig végtelen lehetőség áll rendelkezésedre: a kartonpapír mögé rejthető memóriajáték, a magad varrott címkés, plüss figura, a színes szalagokkal bélelt, húzgálható flakon csupán néhány a sok lehetőség közül.

A gyerekek még mindennek örülnek, ami újdonság. Nem fogják megkérdezni, hogy új-e, azt sem, hogy mennyit költöttél rá. Őket csak az érdekli (különösen, ha babáról van szó), hogy csörögjön, zörögjön, matatható legyen, és rágható.

Ezen az elven pedig miért ne használhatnánk olyan elemeket, amelyek a háztartásban is fellelhetők, és fejlesztően hatnak a babára?

A kisgyerekek ajándékozásakor nagyon könnyű túlzásba esni, hiszen szeretnénk boldoggá tenni őket, ezentúl millió játékreklám zúdul a netről vagy a tévéből. A saját érdekedben érdemes kicsit átgondolni, megéri-e egy újabb, színes-szagos műanyag játék. Vagy ehelyett inkább fenntartható módon, a játékokat minimalizálva választasz a kicsinek valamilyen karácsonyi meglepetést.

search icon