Karácsonyi bevásárlás ősz hajszálak nélkül? Tippek minden fogáshoz!

Karácsonyi bevásárlás ősz hajszálak nélkül? Tippek minden fogáshoz!
Karácsonyi bevásárlás ősz hajszálak nélkül? Tippek minden fogáshoz!

Kapkodni, idegeskedni és nagyáruházakba futkosni? Vagy megtervezni, pont eleget főzni és helyi alapanyagokat vásárolni? Te melyik csoportba tartozol? Bár tudjuk, hogy nem ennyire fekete és fehér a karácsonyi bevásárlás, érdemes átgondolni néhány szempontot, mielőtt telepakoljuk a hűtőt és a kamrát. Például azt, hogy pontosan mit és honnan vásároljunk!

A karácsonyi nagybevásárlás nehéz ügy. Megtervezni a menüt, ismerni a legjobb lelőhelyeket, időben eljutni oda és kifogástalan ételt feltálalni… Jogosnak hangzik a kérdés: kinek van erre ideje?

Sokan ezért a jól bevált, klasszikus fogásokhoz nyúlnak. Mások pedig egyszerűen begurítják a nagy bevásárlókocsit egy feldíszített, élelmiszerektől roskadozó áruházba, és jól feltankolnak. Gyakran olyan termékekkel, amelyek nem is elég jó minőségűek, cserébe vastagon borítja őket műanyag és egyéb, kétes anyagú csomagolás. Ráadásul ezeknek egy része valahogy mindig a kukában landol.

A mi karácsonyunk évek óta a „kevés, de minőségi” elve szerint történik, igaz, egyelőre csak két emberre kell főzni, és csak egyetlen napon. Mindig igyekszünk minőségi és különleges menüt letenni az asztalra.

Ez a téma megihletett, mert tisztában vagyok azzal, milyen nehéz rendesen, valóban örömmel felkészülni a karácsonyi vacsorára. Olyat főzni, amit nemcsak a gyomrod, hanem a szíved szerint is szívesen fogyasztasz, amely fenntartható alapanyagokból készül (bizony, ez is fontos szempont), és amit később a család is felemleget, természetesen pozitív emlékként. 

Lássuk tehát a leggyakoribb élelmiszercsoportokat és a hozzájuk tartozó minőségi alternatívákat! A lista természetesen szubjektív, de igyekszem minden szempontot figyelembe venni. 

A kötelező hal

A legtöbb háztartásban kötelező elem a hal. Hogy miért is esszük éppen karácsonykor, a keresztény hagyományokra vezethető vissza. A hal voltaképpen a megkeresztelt és megtért ember szimbóluma, ezentúl a Krisztusba vetett hitet jelképezi. Ezenkívül a böjt egyik fontos eleme is, ezért a szenteste menüjéből általában nem hiányozhat.

A magyarok halfogyasztása többnyire erre az ünnepre összpontosul. Olvasóink kommentjei alapján ez azért lehetséges, mert nehéz beszerezni jó minőségű magyar halat. Az áruházak hűtőpultjaiban többnyire import hal van, és a minőségük gyakran kérdéses.

hal karácsony kezek asztal
A karácsonyi menüből nem maradhat ki a hal.

Akkor mégis honnan szerezzük be a valóban ízletes, fenntartható körülmények között tenyésztett halat? Erre az a legegyszerűbb és legjobb válaszom, hogy igyekezzünk már jóval az ünnepek előtt informálódni arról, milyen halgazdaságokból, milyen tenyészetekből vagy élővizekből szerezhetők be a legfinomabb falatok. Érdemes szétnézni a magyar halgazdaságok háza táján, kimenni a nagyobb piacokra. Elképzelhető, sőt inkább biztos, hogy drágább lesz a hal ezeken a helyeken, de a minőségük is sokkal kecsegtetőbb, mint a fagyasztott halaké.

Beszerzési tipp: A Hortobágyi Halgazdaság minden évben készül az ünnepekre, és igaz ez a Balatoni Halgazdaságra is. Több gazdaság is üzemeltet saját boltot, ahol általában valóban jó minőségű magyar halat vehetsz.

Az, hogy melyik hal finom, meglehetősen szubjektív vélemény. Az olyan kevésbé preferált halak, mint a kárász vagy a keszeg, számomra például kifejezetten ízletesek. Ezért azt javaslom, bátran válassz olyan halat a karácsonyi menübe, amely egy kis kísérletezést igényel: mikor máskor lenne erre időd, ha nem karácsonykor?

Húst vagy nem húst?

A karácsonyi húsfogyasztást is érdemes átgondolni. Szerintem például jó beiktatni egy-két húsmentes fogást is az ünnepi lakomába. 

Meg lehet próbálkozni háztáji, helyi tejtermékekkel is. Ma már a legtöbb piacon szuper termelők még szuperebb termékeivel pakolhatod tele a fonott kosarat. Van, ahol például már az indiai konyha egyik finomságát, a paneert is beszerezheted egyenesen a termelőtől (Fény utcai piac), ami nemcsak sütve isteni, hanem akár egy izgalmas, egzotikus fogásban is megállja a helyét.

Ha állati eredetű összetevőtől teljesen mentes élelmiszerre vágysz, a különféle gombák és hüvelyesek remek megoldások lehetnek. A róka- vagy szegfűgomba zamata, az ördögszekérgomba vaskossága vagy a shiitake gomba különleges ízvilága bármilyen fogást feldob. Nem véletlenül választottam ezeket a gombákat: a legtöbb helyen, piacon beszerezhetők.

gombák fa tálca kés
Illatosak, ízesek, különlegesek

Ha a hüvelyesek felé fordulnál, csicseriborsóból és lencséből csodás menü készíthető. Jól formázhatók, fűszerezhetők, lehet őket sütni, főzni: csak a kreativitásod szabhat határt ezeknek az ételeknek. 

Ha pedig kizárólag húst szeretnél fogyasztani karácsonykor, csak két kérésem lenne: ne vegyél túl sokat, és válassz hazai kistermelőtől! A mennyiség gyakori probléma karácsonykor. Valahogy mindig elszámoljuk magunkat, túl sokat vásárolunk és főzünk. Húst vagy bármilyen más élelmiszert kidobni pedig óriási pazarlás. Ezért azt tanácsolom, számold ki, körülbelül mennyi étel fog elfogyni az ünnepi asztalnál. Ebben segíthet a vendégeid ismerete: mennyit esznek általában, mi a kedvencük, repetáznak vajon? Ha gondosan megtervezed a menüt, nem érhet csalódás!

A kistermelőkkel kapcsolatos elvem remélhetőleg nem meglepő: helyi hentestől, helyi piacról a legjobb beszerezni a húsokat. Ha tudod, hogy valamelyik ismerősöd ugyanúgy bárányt vagy sertést tenne az asztalra, mint ahogyan te, egyeztessetek! A megosztás és megtakarítás elve itt is működik.

Beszerzési tipp: Tudtad, hogy Nemesvámoson igazi magyar lencsét kaphatsz? Ha húsmentesen, hüvelyesekből főznél, érdemes ezt is szem előtt tartani. A gombalelőhelyekről a helyi egyesületnél érdeklődj! A húsok kapcsán pedig csak egy szót tudok szajkózni: piac, piac, piac! Az igazi, minőségi termékeket a termelőknél tudod beszerezni, azonban egyre figyelj: jelezd időben az igényeidet, mert ők nem úgy működnek, mint a nagyáruházak, és hamar kifogyhatnak az áruból!

A zöldségek hálójában

Egy egészséges, tudatos asztalról nem hiányozhatnak a zöldségek sem. Igen ám, de télen friss és főképp szezonális zöldséget beszerezni igazi kihívás. Nem kell azért kétségbe esni! Néhány zöldség – mint a cékla, a káposzta vagy a karfiol – ilyenkor is beépíthető a menübe. Talán a paradicsomot érdemes hanyagolni ilyenkor, de sok helyen télen fóliában is termelnek remek zöldségeket. 

Vagy szívből ajánlom a fermentált zöldségeket. Ha te magad nem is készítettél még savanyított uborkát, káposztát, céklát vagy akár borsót télire, a rokonságban biztosan akad egy-két üveg finom savanyúság elfekvőben. Ezeket is remekül be lehet építeni a menübe: salátákba, köretekbe keverve is jól érvényesülnek!

Beszerzési tipp: Megint csak a Fény utcai piacot tudom ajánlani. Moskola Jenő őstermelő különleges zöldségei bármelyik asztalt feldobják az ünnepekkor.

Vagy keresd az olyan különleges kisboltokat, ahol házi savanyúságokat kaphatsz!

Ki kér desszertet?

Süti nélkül nincs karácsony, nem is kérdés! Azonban az ehhez szükséges alapanyagokat is beszerezheted helyi forrásból. Gondolj csak a nagymamád diójára, lekvárjaira, a magad aszalta gyümölcsökre vagy a nyáron a fagyasztóba eltett, meggyre, áfonyára!

lekvárok kamra
Szerencsés helyzetben vagy, ha így néz ki a polcod a kamrában.

Ehhez azért előre kell gondolkozni! Ha azonban nincs tele a kamrád ilyen finomságokkal, érdemes körbekérdezni a szomszédoknál. Vidéken ennek már nagy kultusza van. Mindenki tudja, kitől lehet mézet vagy lekvárt szerezni, kinek a kertjében áll egy öreg diófa, amelynek termését a zserbóba vagy a bejglibe teheted.

Ha saját termés híján vagy, nézz szét a környezetedben! Ízben, minőségben és fenntarthatóságban is többet kapsz majd, mint egy áruházlánctól.

Beszerzési tipp: A nekedterem oldalán rengeteg finomságot találsz!

Egy jó ital nem árthat

A karácsony nem lehet elég hangulatos egy finom ital nélkül. Erre is van egy remek tippem! Készíts saját italokat! Az internet bugyrai tele vannak finom, izgalmas ünnepi nedűkkel, melyek elkészítése és fogyasztása is igazi élvezet. Arra figyelj, hogy némelyiknek időre van szüksége ahhoz, hogy összeérjen! Ezért az italok elkészítését se hagyd az utolsó pillanatra!

karácsonyi ital kéz fenyő sütemény
Mi lehet jobb egy fűszeres, házi italnál?

Ha a borozós, pezsgőzős, sörözős vagy esetleg a ginezős tábort erősíted, válassz hazai pincészetek vagy főzdék termékpalettájából! Ez ma már könnyen lehetséges, ráadásul a kis magyar pincészetek és főzdék igazi különlegességeket tartogatnak számodra.

Beszerzési tipp: Magyar borokból nem vagyunk híján! Támogasd a kedvenc pincészeted, rendelj egy karton finom bort az ünnepekre!

search icon