Érdemes az eget kémlelni a következő éjszakákon

Érdemes az eget kémlelni a következő éjszakákon
Érdemes az eget kémlelni a következő éjszakákon

A leghíresebb meteorraj, a Perseidák szinte menetrendszerűen érkezik, augusztus 12-én, azaz holnap lesz a maximuma, de egész héten érdemes kémlelni az éjszakai eget.

Aki kíváncsi az égi tüneményre, az már sötétedéstől figyelheti az eget, idén pedig szerencsére a telihold sem fog bezavarni a látványba. A hullócsillagok zöme az észak-keleti égbolt, a Perseus csillagkép irányából érkezik majd, így érdemes ebbe az irányba pozicionálnunk magunkat.

Persze az sem mindegy, hogy mindezt hol tesszük. A Svábhegyi Csillagvizsgáló bejegyzése szerint a legideálisabb egy fényszennyezéstől mentesebb helyet keresni, ahol a városi fények kevésbé tompítják el a csillagokat. A megfigyeléshez komoly felszerelésre sincs szükség, a legnagyobb segítségünkre egy polifoam vagy nyugágy és egy párna lehet, hogy kényelmesen bámészkodhassunk.

https://www.facebook.com/EgyHetCsillagokAlatt/posts/355295786265379

Ha valaki szakértő csillagászok segítségével szeretné átélni az élményt, akkor az ország több mint 50 pontján teheti ezt meg. Az „Egy Hét a Csillagok Alatt 2021” program keretében országszerte szerveznek távcsöves és bemutatókkal tarkított rendezvényeket. Az egyes helyszínek és a programok leírása térképen is megtekinthető.

Ha mégis a kertből néznénk a csillaghullást, jó ha tudjuk: semmiképp nem fognak a fejünkre esni a hullócsillagok. Az égi tünemény többségében porszemcse méretű mikrometeoroiodokból áll, melyek a magaslégkörben villámgyorsan elégnek, miközben a levegő ionizálásával fényt bocsátanak ki.

search icon