Érthetetlen, miért tiltják a szélerőműveket Magyarországon

Érthetetlen, miért tiltják a szélerőműveket Magyarországon
Érthetetlen, miért tiltják a szélerőműveket Magyarországon

Habár Magyarország valóban nem szélnagyhatalom, szemben a nyugat-európai, atlanti-, és északi-tengeri partvidékkel rendelkező országokkal, ennek ellenére technológiailag és gazdaságilag racionálisan volna lehetőségünk a meglévő adottságok hatékonyabb kihasználására.

Szabadon hozzáférhető kutatások, illetve széladatbázisok is alátámasztják, hogy a szélenergia-potenciál az ország egyes területein nemzetközi összehasonlításban is lehetőséget biztosít arra, hogy a hazánkban előállított villamos áram egy jelentős részét szélből termeljük meg.

Hazai adatok is azt mutatják ráadásul, hogy meglevő, több mint tíz éve nem fejlesztetett szélerőművek kihasználtsága még jobb is Magyarországon, mint a naperőműveké. A technológiai diverzifikáció növelné az ellátásbiztonságot, Magyarország energiafüggetlenségét, és hozzájárulna a szektor dekarbonizációjához, ami elengedhetetlen a törvénybe foglalt klímasemlegesség eléréséhez.

A fentiek ellenére az új Nemzeti Energiastratégia „a szélerőművi kapacitások növelését a stratégia időtávjában” nem tervezi. A Stratégia Melléklete továbbá megjegyzi, hogy „a hazai empirikus adatok azt mutatják, hogy a […] szélerőművek kapacitáskihasználtsága 21-26 százalék között alakult a 2010-2016 közötti időszakban […] A klímaváltozásból eredő hosszú távú magas légköri szélmozgásokban bekövetkező változások jelenleg nem jelezhetők előre biztonsággal […] Ezért a szélerőművi kapacitások növelését a stratégia időtávjában nem tervezzük.” – áll a dokumentumban.

A Stratégia továbbá megemlíti a szélerőművek tájromboló hatását is, ami egy szubjektív értékítélet. A valós okok, melyek alapján a Nemzeti Energiastratégia mellőzi a szél-alapú áramtermelést, nem ismertek.

Pedig a megfelelő turbinakonstrukció mellett Észak-Nyugat-Magyarország hasonló potenciállal rendelkezik mint Ausztria vagy Németország területének jelentős része. Összességében árulkodó, hogy a magyar erőművek átlagos éves kapacitáskihasználtsága nagyobb, mint például a szélnagyhatalomként elkönyvelt és szofisztikáltabb előrejelzési gyakorlatokat alkalmazó Németországban.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon