Extrém melegben 76%-kal csökken a termelékenységünk
Extrém melegben 76%-kal csökken a termelékenységünk

Tesztelték, hogy a különböző hőmérsékletek mennyire befolyásolják a termelékenységünket munka során. A nálunk sem példa nélküli 40 °C-ban, 76%-kal esett vissza az emberi hatásfok.

A bolygó átlaghőmérséklete 2100-ra 1,1 és 5,4 Celsius fok között lehet melegebb, de ezt nem kell bemutatni, az idei nyáron a saját bőrünkön is tapasztaltuk.

Idén júliusban 53 ezerrel többen haltak meg a kontinensünkön, ami a rendkívüli hőhullámoknak tudható be. Ez a 16 százalékos emelkedés nagyon magasnak mondható. Viszonyításként 2020-ban, a pandémia évében ugyanebben a hónapban mindössze 3 százalékkal, 2021-ben pedig 6 százalékkal haltak meg többen az átlagosnál.

Milyen hatással van a hőmérsékletemelkedés a globális munkaerőpiacra?

A Loughborough Egyetem kutatói, a HEAT-SHIELD projekt kapcsán a hőstressz hatását vizsgálták öt stratégiai fontosságú európai iparágban (feldolgozóipar, építőipar, közlekedés és turizmus).

A vizsgálat részletei

Különböző hőfokon és páratartalmon végeztek teszteket. A kontrollt 15°C/50% relatív páratartalom csinálták, és további, fokozatosan melegebb helyzetbe is megismételték. (35°C-on, 50%-os páratartalomnál, 40°C-on, 50%-os páratartalomnál, és szintén 40°C-on, de 70%-os páránál.)

Az legextrémebb helyzetet is már több mint 1 milliárd munkavállaló tapasztalja az év bizonyos szakaszában.

Összeségében az mondható el, hogy 35°C/50%-os páratartalomnál 35%-kal csökkent a munkavégzés, de az extrém szituációban 40°C/70%-nál több, mint kétharmadával, 76%-kal esett vissza a teljesítmény.

Ez a szintű termelékenységi csökkenés komoly hatással lesz az üzleti mutatókra, és ebből kifolyólag a munkavállalók anyagi helyzetére.

forrás: phys.org

search icon