Ezek az országok a történelem legnagyobb kibocsátói
Ezek az országok a történelem legnagyobb kibocsátói

A brit Carbon Brief elemző csoport legújabb kutatásában az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid mennyiségét vizsgálata, így megállapította, hogy mely országok felelősek a legnagyobb mértékben a klímaváltozásért.

1850 óta mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe az emberiség, ezen belül pedig az Egyesült Államokhoz kapcsolódik a legnagyobb kibocsátás. Az ország összesen 509 gigatonnát bocsátott ki, ami a globális kibocsátás 20%-val egyenértékű, így legnagyobb mértékben ők felelősek a klímaváltozásért. A lista második helyén Kína áll 282 gigatonnával (11%), Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9%).

  1. Egyesült Államok – 509 gigatonna
  2. Kína – 282 gigatonna
  3. Oroszország – 172 gigatonna
  4. Brazília – 113 gigatonna
  5. Indonézia – 103 gigatonna
  6. India – 85 gigatonna
  7. Egyesült Királyság – 74,9 gigatonna
  8. Japán – 66,7 gigatonna

A Carbon Brief kutatása szerint az emberiség már csak kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxidot bocsáthat ki, ha szeretnénk elérni a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzést, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását.

A csoport mostani elemzése azért egyedülálló, mert nemcsak a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, hanem idén először az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is magában foglalja.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából származó szén-dioxidot, mivel az az 1850 óta kibocsátott teljes mennyiség mintegy egy harmadát teszi ki.

–mondta Simon Evans, a Carbon Brief elemzője

(MTI)

search icon