Ezeken a helyeken lehet olcsón hazai körtét vásárolni
Ezeken a helyeken lehet olcsón hazai körtét vásárolni

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre az idei hozamokat illetően, már most biztosra lehet venni, hogy a tavalyinál több körte terem idén. Mutatjuk, hol lehet a legjobb áron beszerezni a friss, hazai körtét.

A körte hazánk egyik legváltozatosabb színű gyümölcse, amely a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel csalogatja a fogyasztókat. Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, jól tárolható. Ma több mint 4000 fajtát ismernek belőle a világon, melyekből Magyarországon is számos fajtát termesztenek, és amelyek között van nyári, őszi és téli körte is.

A téli körte elnevezés az utóérésre és az eltarthatóságra utal, ezeket a fajtákat ősszel takarítják be, majd hűtőtárolóban érlelik tovább. Az apróbb, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú.

A gyümölcs ebből kifolyólag ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, ám valamiért azonban mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Holott a körte számos ásványi anyagot – káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, bórt, fluort, cinket, rezet, mangánt, szelént -, valamint vitaminokat (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, J) is tartalmaz. Összetétele miatt számos betegség megelőzésében segíthet természetes módon.

Hol tart a körtetermesztés Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2021-ben 7%-kal több, 21,7 ezer tonna körtét takarítottak be. Az éves átlagtermés mintegy 20-25 ezer tonnára tehető, amely nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import választékbővítési céllal érkezik az áruházakba, évente mintegy 5-6 ezer tonna mennyiségben.

Bár idei évre vonatkozólag még nem ismertek a termésbecslési adatok, azt már most lehet látni, hogy 2023-ban az előző évinél nagyobb hozamokban bízhatnak a gazdák, ugyanakkor a termés mennyisége várhatóan nem fogja elérni a közepes szintet. Ennek egyik oka a dél-dunántúli termőtájakat ért áprilisi fagykár, a másik pedig az ültetvények öregedése, kondícióvesztése.

Hiába a számos fajta, egyre fogy a körte termőterülete

Magyarországon körülbelül 1865 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található a legtöbb ültetvény, mintegy 505 hektárra tehető a termőterület nagysága. Borsod-Abaúj-Zemplén 412 hektáron, Heves vármegyében 198 hektáron Zalában pedig 165 hektáron termesztenek körtét. A termőterület azonban – a fentebbi okokból kifolyólag – az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Érdekesség lehet, hogy az egyes termőtájakon hagyományos helyi körtefajtákat is termesztenek, amelyek az adott termőhelyhez alkalmazkodtak, helyben alakultak ki, és főleg házikertben, szórványgyümölcsösökben találhatók. Az államilag elismert hazai fajták köztermesztésben is szerepelnek, de a környezeti igényük miatt leginkább egy-egy tájra jellemző a termesztésük.

Így például a Csengőkörte, a Gyöngykörte a Dél-Alföldre jellemző, a Fehérvári körtét és a Köcsög köretét Dél- és Közép-Dunántúlon termesztik, a Kétszertermő körte, a Tüskéskörte és a Sózó körte a Nyugat-Dunántúlra jellemző, a Maróti téli pedig a Dunakanyar fajtája.

Mennyiért juthatnak hozzá a fogyasztók?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai alapján a 2023-as év 39. hetében (szeptember 25-től október 1-ig) a hazai termesztésű körte kilója 660 forint volt a Budapesti Nagybani Piacon. A budapesti fogyasztói piacokon 698-998 forintért, míg a vidéki fogyasztói piacokon 600-850 forintért adták a hazai körte kilóját. A kiskereskedelmi üzletláncokban átlagosan 927 forintba került egy kiló ebből a gyümölcsből.

De mit tehet az, aki ennél olcsóbb árakra vágyik? Természetesen végigböngészi az egyes termelők „Szedd magad!” és „Vedd magad!” akcióit. Nagyon fontos azonban, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódni kell az adott kertészet nyitvatartásáról, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre. Ebben óriási segítséget jelenthet a Gyümölcsvadász és a szeddlemagad.hu oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök „Szedd magad” akciói között lehet böngészni.

Pest vármegye és Budapest környéke:

  • Pomáz – Breier Farm
  • Szob – Szobi Gyümölcsöskert

Győr-Moson-Sopron vármegye:

  • Csikvánd – Polgár Kertészet
  • Bágyogszovát – Horváthné Németh Mária

Somogy vármegye:

  • Nemesdéd – Dédi Alma és Körte

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye:

  • Nyírtelek – Gelsi Gyuláné

(forrás: agrarszektor.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon