Faápolásról kerttervezőknek a Füvészkertben
Faápolásról kerttervezőknek a Füvészkertben

A faápolás legfontosabb kérdéseiről és a favédelem legújabb megoldásairól szólt a Kertész Unio Zrt., a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Garden Kft. szervezésében létrejött szakmai nap Budapesten, az ELTE Botanikus Kertjében, a Füvészkertben.

A szakemberek bemutatták a magyar fejlesztésű FAKOPP 3D favizsgáló műszert működés közben, az érdeklődők előadásokat hallhattak a fa törés- és dőlésvizsgálatáról, valamint a dinamikus gyökérvizsgálatról. A faápoló szakemberek azért tartották fontosnak bemutatni a favédelem jelenleg legújabbnak és legbiztonságosabbnak ítélt megoldásait a gyakorlatban is, mert építési területen gyakori, hogy a munkagépek megsértik a védelemre kijelölt fák törzsét, ágrendszerét.

Ennek elkerülésére ki kell jelölni a fa statikai védőzónáját, a csurgóterületet javasolt körbe keríteni jól láthatóan a narancssárga színű linea hálóval, a fák törzsét pedig megvédeni háromrétegű törzsvédelmi megoldással, kókuszpaplannal, gumiabroncsokkal és kalodával. Ha mégis történik kéreg- és háncs sérülés, arra megoldásként a faápoló szakemberek fasebtapasz fóliával való gyors betakarását ajánlották. A fólia lassú elbomlású, véd a fertőzéstől és a kiszáradástól, gyorsítja a sebgyógyulást.

Az új telepítésű fák életben maradása szempontjából meghatározó az első évben biztosított öntözővíz mennyisége. Az aszályos nyarak és a rendszertelen öntözés nehezítik a gyökeresedést és a fák pusztulásához is vezethetnek. Ezt előzi meg az öntözőzsák használata, mely 50 és 100 liter közötti térfogatú nagyságokban kapható. Megtartja az öntözővizet, nincs párolgási veszteség, lassan, csepegtetve adagolja azt a fák tövéhez. Ellenőrzött mennyiségű és összetételű tápoldat kijuttatására is alkalmas.

A szakmai napon szó volt még egyebek között a gyökérzet sérülés nélküli feltárásról nagynyomású levegős pisztollyal, flexibilis gyökérterelőkről, gyökérgátakról, a víztározós mélyöntözés eszközeiről, a korona megerősítéséről Cobra módszerrel, fasebészeti eljárásokról, a díszfák metszéséről és a függesztett burkolattal, valamint a Stockholm módszerrel történő faültetés részleteiről.

Biodiverz gondolkodás nem lehetséges anélkül, hogy ne legyünk tisztában a fáknak a földi életben játszott szerepével. Oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, csökkentik a villám árvizek hatását és a szélsebességet, hűtik a levegő hőmérsékletét, táplálékai és búvóhelyei más élőlényeknek. Védelmük fontos a Green Cities nemzetközi összefogásban is.

A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen szervez ismeretterjesztő és akadémikus előadásokat, valamint a lakosságnak, kisebb-nagyobb közösségeknek szóló, közérthető és a társadalmasítást célzó workshopokat. Ezáltal a települési környezetben elősegíthetjük a zöld felületek megsokszorozását, a klímavédelemben is hasznos zöld szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete sajtóközleménye

search icon