Továbbra is hódít a fekete fokhagyma
Továbbra is hódít a fekete fokhagyma

Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Spanyolországban felfedezett, fekete színűvé érlelt fokhagyma, amelyet 60-90 fokon végzett, speciális fermentálási folyamattal friss fokhagymából állítanak elő.

A fekete fokhagyma (BG), az érlelt nyers fokhagyma terméke, potenciális terápiás tulajdonságai miatt egyre nagyobb elismerést szerez a tudományos közösségben. Az International Journal of Molecular Sciences nemrégiben megjelent áttekintése feltárta a BG bioaktív vegyületeit, hangsúlyozva annak potenciális előnyeit a hagyományos fokhagymával szemben. A fokhagyma, bár egészségügyi előnyeiről ismert, intenzív íze, illata és potenciális toxicitása miatt korlátozott. A BG azonban ízletesebb alternatívát kínál fokozott bioaktív vegyületekkel.

freshplaza híroldal publikációja szerint, az eljárás során a fokhagymát hosszabb ideig 60–90°C-os hőmérsékleten, kontrollált atmoszférában, 80–90%-os páratartalom alatt érlelik, melynek eredményeként a termék antioxidáns hatékonyságát megnövelő, Maillard-reakció játszódik le. Ez a folyamat jelentősen módosítja a fokhagyma fizika-kémiai tulajdonságait, és fokozza annak gyulladásgátló hatását, illetve a vércukorszint szabályozásában játszott szerepét.

Az érlelt fokhagyma egyéb kulcsfontosságú vegyületei, mint például a piruvát is, bizonyítottan és hatékonyan elnyomják a gyulladást elősegítő citokinek hatását, ami csökkenti a lipidperoxidációt, és mérsékli az oxidatív stresszt, illetve egyes szakértők szerint, rákellenes kezelésekhez is alkalmazható lehet.

A természet adta, növényialapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(Freshplaza)

Fotó: Pixabay

search icon