Helytakarékosság: Mit vethetsz közös ágyásba?

Helytakarékosság: Mit vethetsz közös ágyásba?
Helytakarékosság: Mit vethetsz közös ágyásba?

Vannak olyan zöldségeink és fűszereink, amelyek kifejezetten szeretik a másik társaságát. Persze az ellenkezője is előfordul, ezért fontos tudnunk, hogy mit vethetünk egymás mellé!

Kevés embernek adatik meg manapság az igazán nagy veteményes, ahol nyugodtan termeszthetünk amit csak akarunk – és amit enged a föld – nem kell takarékoskodnunk a hellyel. Mivelhogy azonban általában nem ez a helyzet, a helykihasználás egy rendkívül fontos tényező kell, hogy legyen a kerttervezéskor. Ha azonban meggondolatlanul vágunk bele, csak többet ártunk vele. Nézzük meg, mit is vethetünk közös ágyásba?

Minden konyhakert zászlóshajója, a paradicsom. Alapvetően nem kényes a környezetére, de szomszádaira annál inkább. Ha egy (magas)ágyásba váltott sorokat szeretnénk, akkor jó társasága lehetnek az olyan fűszernövényeink, mint a bazsalikom, a menta, vagy akár a petrezselyem. Emellett jól megfér a magyar konyha, kiváltképp a lecsó másik alapkövével is, a paprikával. Ugyanakkor a burgonyát, a tököt és bármely uborkafajtát inkább ne vessünk mellé.

Vannak olyan kerti növények, amelyek kifejezetten szeretik a másik társaságát

Ha már szóba került a tök, róluk érdemes megjegyezni, hogy nem túl válogatós zöldség. Csak a burgonyával nem pajtáskodik. Ezutóbbi leginkább a gyűmölcsfákat nem kedveli, de például borsót nyugodtan tehetünk mellé, esetleg spenótot, salátát, vagy tormát is. A borsó is kiváló szomszédja lehet rengeteg növényünknek, csak hagymafélékkel ne rontsuk el a kedvét. De akkor őket mivel tehetjük egy ágyásba?

A fok-, póré és vöröshagymát akár egymás mellé is nyugodtan, de akár uborkához is vethetjük, vagy duggathatjuk, de az epret sem vetik meg. Az uborka egyébként egy igen megosztó zöldségünk (már ami a szomszédságát illeti), pedig többekkel van meg szívesen. Azonban jobban tesszük, ha répa, krumpli és lecsózöldségek mellé nem vetünk belőle.

A jól átgondolt kertből egész évben falatozhatunk, és még bőven időben van az, aki csak most kezdené!

search icon