Helytakarékosság – Mit vethetsz közös ágyásba?
Helytakarékosság – Mit vethetsz közös ágyásba?

Vannak olyan zöldségeink és fűszereink, amelyek kifejezetten szeretik a másik társaságát. Persze az ellenkezője is előfordul, ezért fontos tudnunk, hogy mit vethetünk egymás mellé!

Kevés embernek adatik meg manapság az igazán nagy veteményes, ahol nyugodtan termeszthetünk, amit csak akarunk – és amit enged a föld –, nem kell takarékoskodnunk a hellyel. A helykihasználásnak tehát rendkívül fontos tényezőnek kell lennie a kert tervezésekor. Ha azonban meggondolatlanul vágunk bele, azzal csak ártunk. Nézzük meg, mit is vethetünk közös ágyásba!

Minden konyhakert zászlóshajója a paradicsom. Alapvetően nem kényes a környezetére, de szomszédaira annál inkább. Ha egy (magas)ágyásba váltott sorokat szeretnénk ültetni belőle, akkor jó társasága lehet számos fűszernövényünk, például a bazsalikom, a menta vagy akár a petrezselyem. Emellett jól megfér a magyar konyha, kiváltképp a lecsó másik alapkövével is, a paprikával. Ugyanakkor burgonyát, tököt és uborkafajtákat inkább ne vessünk mellé!

Vannak olyan kerti növények, amelyek kifejezetten szeretik a másik társaságát.
Fotó: Canva

Ha már szóba került a tök, róla érdemes megjegyezni, hogy nem túl válogatós zöldség. Csak a burgonyával nem pajtáskodik. Ez utóbbi leginkább a gyümölcsfákat nem kedveli, de például borsót nyugodtan tehetünk mellé, esetleg spenótot, salátát vagy tormát is. A borsó is kiváló szomszédja lehet rengeteg növényünknek, csak hagymafélékkel ne rontsuk el a kedvét. De akkor őket mivel tehetjük egy ágyásba?

A fokhagymát, a póré- és a vöröshagymát akár egymás mellé is nyugodtan vethetjük, de akár uborkához is duggathatjuk, ám a hagymafélék az epret sem vetik meg. Az uborka egyébként igen megosztó zöldségünk (már ami a szomszédságát illeti), pedig többekkel jól kijön. Azonban jobban tesszük, ha répa, krumpli és lecsózöldségek mellé nem vetünk belőle!

A jól átgondolt kertből egész évben falatozhatunk, és még bőven időben van az, aki csak most kezdené a kerttervezést!

A magunknak termesztett zöldség egy lépés a fenntarthatóbb életmód felé. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon