Fenntarthatóbb, de koszosabb is a kulacs – Erre figyeljünk!

Fenntarthatóbb, de koszosabb is a kulacs – Erre figyeljünk!
Fenntarthatóbb, de koszosabb is a kulacs – Erre figyeljünk!

Az üdítős- és vizespalackok övezte szemétprobléma régóta megoldandó feladat. Mi is hozzájárulhatunk azonban a helyzet javulásához, ha nem használunk eldobható műanyagot. Csakhogy ez egy csomó más bajt hozhat a fejünkre.

Nem kell megijedni, a baj azért nem végzetes, és a környezetünknek sem ártunk, de a szájhigiéniának annál inkább. Gondolom, mindenki szembesült már azzal, hogy ezeket a palackokat nem könnyű eltakarítani. Mosogatáskor a szivacs beleeshet, és lehet kibányászni, a mosogatógép nem tud benyúlni a nyakához, a menet hornyait meg jobb nem megnézni közelebbről…

Azért nem kell mindjárt lecserélni, ha koszos, és nem tudjuk levakarni a különféle szennyeződéseket. Először is megpróbálkozhatunk kifejezetten erre való kefékkel, amelyek alkalmasak arra, hogy benyúljunk velük a palack nyakának belső falához is, hiszen általában ezek az ívek vagy sarkok a koszgyűjtő helyek. Ha azonban hanyagságunk miatt ezek már igen makacsul ragaszkodnak „élőhelyükhöz”, akkor hiába, mert nem tudunk ívben erőt kifejteni, így levakarni sem tudjuk.

Dobjuk ki? Dehogy! Ekkor jöhet egy kis áztatás. Persze, semmi mesterséges, hiszen a lényeg az, hogy relatíve sokáig hagyjuk állni a tisztítószert a palackban. Ekkor pedig az erősebb kemikáliák óhatatlanul is beleivódhatnak az anyagba, kellemetlen ízt és szagot hagyva maguk után. Szóval ha a kiforralás nem segített vagy nem is lehetséges, mert az „üveg” műanyag, akkor jöhetnek az alternatív megoldások.

Ilyen például az ecet vagy a szódabikarbóna. Készítsünk belőlük „áztatóoldatot”! Az összetevők aránya persze függ az üveg méretétől, de a lényeg az arany középút. Ne legyen színtiszta ecet, de legyen a vízben ecet megfelelő koncentrációban, s így hagyjuk állni pár órát! Ezután valószínűleg már az összes ragaszkodó koszt könnyedén kimoshatjuk. A kupak menetére pedig egy rég nem használt fogkefe lesz a legjobb választás, ami oda is elér, ahová a szivacs már nem.

search icon