Fogyasztana a légkörből kivont szén-dioxid felhasználásával készült termékeket?
Fogyasztana a légkörből kivont szén-dioxid felhasználásával készült termékeket?

Már létezik a technológia a körülöttünk lévő levegőből származó szén-dioxid megkötésére, ugyanígy létezik az a technológia is, amely ezt a szén-dioxidot olyan termékek előállítására használja fel, mint a műanyagok, a beton, a szénsavas italok, sőt, a repülőgépek és az autók üzemanyaga. Ez több milliárd tonna széndioxid-kibocsátást tudna megkötni, ha a technológiákat világszerte számos ágazatban alkalmaznák.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az éghajlat 2050-ig történő stabilizálásához a világnak többet kell tennie, mint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megállítása. Hatalmas mennyiségű szén-dioxidot is el kell távolítania a légkörből.

Ezért olyan technológiákra van szükség, amelyek képesek újrahasznosítani a szén-dioxidot, illetve hosszú élettartamú termékekbe, például cementbe zárni

– írja cikkében Lucca Henrion, Joe Árvai, Lauren Lutzke, és Volker Sick.

Vajon mit gondolnak az emberek a szén-dioxid-alapú termékekről? Számos, a leválasztott szén-dioxiddal előállított termék sikere attól függ, hogy a lakosság elfogadja-e azokat. Ennek kiderítésére nemrégiben elkészült az egyik első nagyszabású tanulmány, amely a szén-dioxid-alapú termékek közvéleményének megítélését vizsgálta az Egyesült Államokban. Több mint 2000 résztvevőt kérdeztek meg arról, hogy hajlandóak lennének-e fogyasztani vagy használni különböző szén-dioxid-alapú termékeket, köztük szénsavas italokat, műanyag élelmiszer-tároló edényeket, habszivacsból vagy műanyagból készült bútorokat és törésálló üveget.

Az eredmények szerint a legtöbb ember keveset tudott a szén-dioxid megkötéséről és felhasználásáról. Azonban 69%-uk nyitott volt az ötletre, miután megtudta, hogyan működik, és hogyan segít csökkenteni az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló kibocsátást. A felmérésben részt vevők közül sokan aggódtak a biztonság miatt. Egyharmaduk nem tudta, hogy ezek a termékek egészségügyi kockázatot jelenthetnek-e, mások szerint viszont igen. Fontos tudni, hogy a leválasztott szén-dioxiddal készült termékekre ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak, mint az élelmiszerekben és fogyasztási cikkekben használt hagyományos anyagokra.

Összességében az emberek nyitottak e termékek használatára, és ez a tendencia minden korosztályt, iskolázottsági szintet és politikai ideológiát átível. A legfontosabb lépés az lehet, hogy a közvéleményt felvilágosítják az eljárásról és a szén-dioxid-alapú termékek értékéről. A vállalatok enyhíthetik az aggodalmakat, ha nyíltan beszélnek arról, hogyan használják fel a szén-dioxidot, miért biztonságosak a termékeik, és milyen előnyökkel járnak az éghajlat szempontjából.

(forrás: greenqueen.com.hk)

search icon