A zöld jövő és 25 millió forint a tét a „Föld bajnokai” pályázaton
A zöld jövő és 25 millió forint a tét a „Föld bajnokai” pályázaton

Az E.ON Hungária Csoport második alkalommal hirdeti meg „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát, melynek célja a gyerekek környezeti fenntarthatóságra nevelése. A pályázatra gyerekekből, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tennének a szebb, zöldebb jövőért.

A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére idén újra meghirdeti a „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát az E.ON Hungária Csoport. A pályázatra olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért. Ezek lehetnek diákokból, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai csoportok. A környezeti és fenntarthatóságra nevelés kis lépésekkel kezdődik, az E.ON pedig abban hisz, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek projektjei is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben. Összefogással minden közösség sokat tehet a fenntarthatóbb holnapért és az új generáció környezeti problémákra érzékeny szemléletének megteremtéséért.

Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője sajtóközleményükben kifejtette, hogy rengeteg tenni akarás és olyan kreatív zöld kezdeményezés van a hazai óvodák, iskolák és gimnáziumok falai között, amelyek méltók arra, hogy támogatást elnyerve még inkább kibontakozhassanak. A legjobb ötletek megvalósulásához idén is szeretnének anyagi forrást biztosítani. A nyertes programokat széles körben be is mutatják majd, így inspirálva mindazokat, akik örömmel vinnének tovább, valósítanának meg saját közösségükben hasonló elképzeléseket.

A tavaly először meghirdetett pályázat már bizonyította, hogy összefogással jelentős eredményeket érhetnek el azok a közösségek, amelyek igazán tenni akarnak a fenntartható jövő megteremtéséért. Íme néhány példa azok közül az ötletek közül, amelyek támogatást nyertek az E.ON 2023-as „Föld bajnokai” pályázatán: utánfutós kerékpárokkal, „visziklivel” az oviba; újrahasznosított papírbrikett gyártása fogyatékkal élők önbizalmának növelése érdekében; virágmaggyűjtés és -adományozás; panelházak közé álmodott kiskertek; madár- és beporzóbarát kertek; lepkeházak; sünodúk; bogárvizsgálók és gilisztafarmok.

Az E.ON a „Föld bajnokai” pályázatokat idén is a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témaköreiben várja. A pályázatokat öttagú zsűri bírálja majd el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató mellett fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek – Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics alapítója, Nagy Réka, Ökoanyu, klímakommunikációs előadó, író, újságíró, valamint egy fenntarthatósági szakácskönyvet is jegyző Pokorny Lia színésznő – foglalnak helyet. A pályázatok elbírálásánál az E.ON a zsűri mellett idén is számít a közönség szavazataira, hiszen a közönség voksai is bejuttathatnak egy iskolát vagy óvodát a győztesek közé. 

A 25 millió forint összdíjazású „Föld bajnokai” pályázaton indulók projektenként 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek zöld elképzeléseik megvalósításához. Az iskolák, óvodák pedagógusai közti szakmai tapasztalatcserére alkalmat adó díjátadó-gálát októberben tartja az E.ON, ekkor mutatják majd be a nagyközönségnek az újabb győztes projekteket.

A részletes kiírást és pályázati anyagot a „Föld bajnokai” weboldalán találják meg az érdeklődők. A pályázatokat 2024. április 5-ig lehet beküldeni.

Környezetünk óvása az egész emberiség közös érdeke. Mindez kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás és kiemelt kép: E.ON

search icon