Gyógykezelés után szabadon engedték a ragadozó madarakat
Gyógykezelés után szabadon engedték a ragadozó madarakat

Gyógykezelés után engedtek vissza a természetbe ragadozó madarakat, egy fiatal rétisast (Haliaeetus albicilla) és egy vándorsólymot (Falco peregrinus) a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjából – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Tavaly a mentőközpontba került egy fiatal, de legyengült rétisas. Bár a kezelése sikeres volt, a teljes rehabilitációra várni kellett, a madarat elsőre nem sikerült visszavadítani. A sas még nem állt készen arra, hogy visszatérjen a természetes környezetébe. Az elmúlt napokban a gondozók ismét próbát tettek, és ezúttal sikerrel jártak. A rétisas tovaszárnyalt, amikor eleresztették.

Az Eurázsia északi részének partvidékein – Grönlandtól Kamcsatkáig – élő rétisas Európa legnagyobb madárfaja, szárnyfesztávja megközelítheti a 2,5 métert. A Kárpát-medencében – szigetszerű – fészkelő populációja fordul elő, de telente öt-hétszáz példány érkezik ide a Baltikumból telelni is. Táplálékában a halak, vízimadarak, kisebb emlősök dominálnak, de képes elejteni a gyengébb őzgidákat, s rájár a dögre is. Állományukat fészkelő- és táplálkozási területének zavarása veszélyezteti. Más nagy testű madarakhoz hasonlóan a rétisasokkal is történnek elektromos távvezetékek okozta balesetek, és előfordulnak mérgezéses esetek is – írja az MTI.

A vadaspark munkatársai azonban nem csak a rétisast mentették meg. Meggyógyítottak egy hasonlóan legyengült állapotban talált vándorsólymot is. Ezt a madarat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal megbeszélt helyszínen, Sándorfalva térségében eresztették vissza a természetes közegébe.

(MTI)

search icon