Ha a gyerekek elhíznak, jobban meg fogja viselni őket a klímaváltozás

Ha a gyerekek elhíznak, jobban meg fogja viselni őket a klímaváltozás
Ha a gyerekek elhíznak, jobban meg fogja viselni őket a klímaváltozás

A gyermekek körében tapasztalható rekordszintű elhízás és fizikai inaktivitás azt jelenti, hogy ők viselik majd a globális hőmérséklet emelkedéséből adódó rosszabb egészségügyi hatások terhét – ez a határozott figyelmeztetés fogalmazódik meg a témával kapcsolatos jelenlegi tanulmányokat átfogó új kutatásban.

A Temperature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rossz fizikai állapot és a túlsúly miatt nagyobb a kockázata annak, hogy a magas hőmérséklettel összefüggő egészségügyi problémákat, például kiszáradást szenvednek el. Ez pedig a klímaváltozás erősödésével egyre nagyobb fenyegetést jelent majd.

A kutatás azt is megállapította, hogy világszerte gyorsan csökken a gyermekek fizikai aktivitása, különösen az elmúlt 30 évben. A legtöbb gyermek nem teljesíti az Egészségügyi Világszervezet azon irányelvét, amely szerint naponta átlagosan legalább 60 percnyi fizikai tevékenységet kell végeznie.

A világjárvány idején ráadásul rosszabbodott a helyzet, különösen Európában, mert az iskolákat és más társadalmi közösségi helyeket bezárták.

Az emelkedő hőmérséklet tovább is korlátozhatja a fizikai aktivitást, ha a gyermekek szülei úgy érzik, hogy a kültéri hőmérséklet túl meleg a játékhoz. A fiatalokat ennek ellenére arra kellene ösztönözni a kutatók szerint, hogy a testmozgást mindennapi életük részévé tegyék, ha túl akarnak majd élni egy a mainál jelentősen forróbb világban.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon