Hadgyakorlat indul az Északi-sarkvidéken
Hadgyakorlat indul az Északi-sarkvidéken

Forr a víz északon, ősszel ugyanis hadgyakorlatot rendez az orosz hadsereg az Északi-sarkvidéken, mellyel valószínűleg erősíteni kívánja jelenlétét a térségben.

Az Arktisz hovatartozása a felmelegedést követő olvadás hatására az elmúlt évtizedekben lett a nemzetközi politika egyik fontos témája. Több ország is szeretne belőle magának követelni egy-egy részt, melyen földrajzilag nyolc ország, Dánia, az Egyesült Államok, Finnország, Izland, Kanada, Norvégia, Oroszország és Svédország osztozik.

Ennek magyarázata, hogy a sarkvidék környéki tengerfenéken rejtőzhet a világ egyelőre még feltáratlan kőolaj-készleteinek 13%-a illetve a földgáz-készletek 30%-a, de ezek mellet jelentős mennyiségben találhatók meg más kibányászható nyersanyagok is. Szintén egyre nagyobb a jelentősége az olvadás által megnyíló tengeri útvonalaknak, melyek például a Szuezi-csatorna gyorsabb és rövidebb alternatíváját jelenthetik.

Ezekkel állhat összefüggésben az orosz haditengerészet északi flottájának parancsnoksága által most bejelentett hadgyakorlat, mely közleményük szerint „északi-tengeri hajózási út biztonságának garantálását” célozza.

Ahogy a Szabad Európa írja, a térségben az utóbbi időszakban folyamatosan élesedik a nemzetközi versengés, melynek nyomán Oroszország és a NATO is rendezett hadgyakorlatokat a régióban elmúlt években.

A területileg érdekelt 8 ország által alapított Északi-sarkvidéki Tanács tagállamainak május 20-i, izlandi külügyminiszteri találkozóján az Egyesült Államok a térség militarizálásának elkerülésére szólította fel Oroszországot. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy hatástalanul, hiszen az őszi hadgyakorlat mellett Moszkva az utóbbi években folyamatosan erősítette arktiszi katonai jelenlétét, többek közt rakétavédelmi rendszer telepítésével.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítóképünk illusztráció!

search icon