Hagyományos ízek tűnhetnek el a klímaváltozás miatt
Hagyományos ízek tűnhetnek el a klímaváltozás miatt

Hazánk élővilága rendkívül gazdag és sokszínű, azonban amennyire csodálatos, annyira kiszolgáltatott is: Magyarország a klímaváltozás szempontjából Európa legsérülékenyebb régiójának része.

A minket érő hatásokra és változásokra való felkészülés érdekében 2003-ban Láng István akadémikus vezetésével útjára indult a VAHAVA program, aminek keretein belül a szakemberek meghatározták a magyarországi klímaváltozás várható irányát, és elemezték az egyes területekre valószínűsíthető hatását.

A hazai gyümölcstermelés már évszázadok óta harcot folytat az extrém időjárási jelenségek hatásaival. Csökkennek a hozamok, romlik a minőség és a termésbiztonság. A helyzet hasonló a zöldségeknél, gyógynövényeknél is, a dísznövények pedig egyre inkább rá vannak szorulva a nemesítés eredményeire, a rezisztencia elérésére, csak a szélsőségekhez leginkább alkalmazkodó növények maradhatnak hosszú távon életben.

Az előrejelzések szerint 2050-re Magyarország akár kétharmada is száraz sztyeppévé válhat, eltűnhetnek a fenyők, gyertyános tölgyesek, bükkösök, és még az sem biztos, hogy az északi, nyugati területeken élő fásszárúak túlélik az előttünk álló évtizedeket.

Idén először szembesülhettek a hazai málnatermesztők az évekkel ezelőtti jóslat beteljesülésével: valószínűleg nem tudjuk megakadályozni sem a málna, sem a szeder, sem a fekete ribiszke eltűnését. Az éghajlati zónák eltolódása miatt veszélyben a barack és a dió, a szakemberek a kukorica miatt is nagyon aggódnak – egyes előrejelzések szerint ugyanis közel 80 százalékos hozamcsökkenésre számíthatunk a század végére. De a hazai krumpli sem ússza meg.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) kezdeményezésére Magyarországon is elkészült a Vörös Könyv a hazai veszélyeztetett fajokról. A dokumentum négy kategóriába sorolja a veszélyeztetett fajokat, ezek közül egyik a kipusztult fajok listája, amit a természetből kipusztult, de tenyésztésben még létező fajok listája követ. A legfrissebb jelentés 2019-ben készült el és olyan növények szerepelnek benne, mint a tőzegrozmaring, a közönséges homoktövis, a vastaggallyú körte, a feketedő fűz, a közönséges tőzegáfonya vagy például a budai vagy a mátrai rózsa.

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

search icon