Hallottál már a luffatökről?
Hallottál már a luffatökről?

A szivacstöknek is nevezett, Ázsiában őshonos növény egyre ismertebb, sokan mégsem tudják hová tenni. A luffa egy olyan tökféle, melynek belsejéből egy szivacsos anyagot lehet kinyerni a szárítás után. Ezt azután számos módon használhatjuk fel, akár egy igazi szivacsot.

Mire használjuk a luffaszivacsot?

Mosogatás

A nedves luffaszivacs puha, és nem karcolja a teflonos edényeket. Cserébe viszont minden zsiradékot elszív, használat után pedig kimosható.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anna (@my_matamata_garden) által megosztott bejegyzés

Tisztálkodás

Ahogy a julka.hu cikke írja, a luffatök fürdőszivaccsal kíméletesen masszírozhatjuk a bőrt, ezzel frissítve a keringésünket. A szivacs szárazon érdes, kemény, de víz hatására azonnal puhává válik, így gyengéden, de hatékonyan tisztítja testünket.

Takarítás

Mivel rugalmas és nem karcol ezért számos felület tisztítására kiválóan alkalmas. Azokon a felületeken, ahol szivacsot használtunk korábban, luffát is nyugodtan bevethetjük!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kids Seed Co. (@kids.seed.co) által megosztott bejegyzés

Vigyázzunk rá, hogy sokáig tartson

Használat után a luffát mindig fel kell lógatni, hogy meg tudjon száradni és az is fontos, hogy jól szellőző helyen tároljuk. Az élettartamát azzal növelhetjük, ha nagyjából havonra ecetes vízbe áztatva átmossuk.

Honnan szerezzük be?

A luffaszivacs egyre elterjedtebb, zerowaste és bioboltokban jó eséllyel összefuthatunk vele, de akár mi magunk is előállíthatjuk. A luffatök ugyanis hazánkban is megél, sőt egyesek szerint akár erkélyen, egy nagyobb dézsában is termeszthető.

search icon