Hatalmas méretű tómedrek húzódnak az olvadó jég alatt
Hatalmas méretű tómedrek húzódnak az olvadó jég alatt

Óriási tómederre bukkantak a kutatók Grönland északnyugati részén, a jégtakaró mélyén. A felfedezés azért jelentős, mert a világ ezen részén még nem láttak ilyet a tudósok.

A „fosszilis tómedernek” nevezett jelenség azt jelzi, hogy az egykor volt tó kialakulásában a jég munkája nem vett részt, sőt azt feltételezik, hogy amikor a tó kialakult, a terület talán még jégmentes lehetett.

A felfedezést a jégtábla felett repülve, mágneses adatokat mérő műszerek segítségével tették. A meder szabad szemmel amúgy sem lett volna látható, hiszen 1,6 kilométer vastag jégpáncél fedi.

A tudósok már azt is tudják, hogy az ősi medret egy laza kőzetanyag tölti ki, melyet óriási időkapszulaként jellemeznek. Azt várják, hogy az üledékből fonts információkhoz juthatnak Grönland, valamint a régió korábbi éghajlati és környezeti viszonyairól.

Az élővilágról is sok titkot tartogathat az 7100 négyzetkilométernyi (nagyjából Borsod-Abaúj-Zemplén megyének felel meg) meder üledékrétege. A tudósok több millió éves fosszíliákat remélnek.

A közeli katonai kutatóbázisra utalva a Camp Century Basin nevet kapta a medence, mely a múltbéli éghajlati folyamatok megértésében és ez által a napjainkban zajló eseményeket pontosabban megértésében lehet a szakértők segítségére.

A felfedezés eredményeit az Earth and Planetary Science Letters tudományos szaklapban publikálták a kutatók.

Forrás: 444/origo

search icon