Hatékony alpesi naperőmű: a svájci napelemes gát
Hatékony alpesi naperőmű: a svájci napelemes gát

Napelemekből álló kígyózó falat erősítettek Svájc leghosszabb gátjára. A napelemes gát segít a tengerparttal nem rendelkező országnak abban, hogy a téli hónapokban maximalizálja a zöldenergia-termelését.

A közép-svájci Glarus kantonban található Muttsee-tó gátja több mint 2 400 méterrel a tengerszint felett van, és hófödte hegycsúcsok veszik körül – ami az AlpinSolar projekt mögött álló csapat szerint kulcsfontosságú előny.

Az alpesi naperőművek egyik tulajdonsága, hogy – különösen télen – akár háromszor annyi villamos energiát termelnek, mint egy hasonló létesítmény a középhegységben

– mondja Jeanette Schranz, a svájci Axpo energiatermelő cég megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kommunikációs vezetője.

A gát közel 5000 napelemtáblája évente 3,3 millió kilowattóra energiát termel, ami körülbelül 700 ház ellátására elegendő. A panelek telepítése tavaly fejeződött be, és a termelés már megkezdődött a helyszínen. Schranz elmondása szerint a svájci hegyvidéket a hidegebb hónapokban kevésbé érinti a köd, ami azt jelenti, hogy a paneleket több napfény éri, mint alacsonyabb magasságban. Emellett a hó visszaverődése is segít, a napelemek hozama ráadásul hűvösebb hőmérsékleten nagyobb – tette hozzá. Az Axpo terve, hogy 2030-ig 4200 napenergia-projektet kíván telepíteni Svájc hegyvidékein és alacsonyabban fekvő régióiban, ennek része az AlpinSolar is.

A svájci kormány is megkönnyíti a napenergia elterjedését. Tavaly a szövetségi parlament módosította az ország energiatörvényét, hogy felgyorsítsa az olyan új naperőművek engedélyezési eljárását, amelyek célja, hogy a téli hónapokban jelentős mennyiségű energiát termeljenek.

(Forrás: Euronews, kiemelt kép: Reuters/Arnd Wiegmann)

search icon