A hazai sportolók is az állatvédőket támogatják
A hazai sportolók is az állatvédőket támogatják

Idén is arra buzdítja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány az adózókat, hogy állatvédőknek ajánlják fel 1%-ukat. Az idei kampányt hazai sportolók is népszerűsítik.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Ovádi Péterrel, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztossal együttműködésben 2024-ben második alkalommal hirdeti meg a magyarországi civil állatvédő szervezetek népszerűsítését célzó kampányát. Ez egyben felhívás arra is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékát regisztrált, állatvédelmi tevékenységet végző civil szervezetnek adományozzák az adófizetők. Az idei kampányt hazai sportolók és kedvenceik népszerűsítik, közülük elsőként Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó, állatorvos és kutyája, Szikra, valamint Ligetvári Patrik a magyar kézilabda-válogatott oszlopos tagja és kutyái kérik az adófizetők támogatását.

Magyarország a kutyát és macskát tartó háztartások arányát tekintve Európa élmezőnyébe tartozik, a lakosság egyre több egzotikus állatot tart, és növekszik az érdeklődés a gazdasági haszonállatok és a vadon élő állatok jólléte iránt is. Hazánkban az állatmentés – közhasznú – feladatát jellemzően állatvédő civil szervezetek vállalták magukra, elkötelezett munkát végeznek annak érdekében, hogy új, felelős gazdát keressenek a gazdátlan kutyáknak, macskáknak, valamint ivartalanítással igyekezzenek megfékezni a kóborállat-állomány bővülését. A több száz társállatokkal foglalkozó szervezet mellett némely állatvédő alapítvány, egyesület a sérült vadon élő állatok védelmére specializálódott, emellett haszonállatvédő szervezetek is működnek.

Baji Balázs és Szikra
Forrás: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

Az állatvédelem helyzete nem könnyű: a COVID-19 járvány alatt sokan társállatot vettek magukhoz, amelyek egy részére a karanténidőszak végeztével már nem tartottak igényt. A háborús infláció hatására még több állat került utcára, és a gazdasági terhek növekedésével az adományozási kedv is csökkent.

Ovádi Péter hangsúlyozta: az adóhatóság adatai szerint az elmúlt években az adózók jelentős része nem ajánlotta fel az adója 1%-át jótékony célokra, így bőven van tartalék a rendszerben. Akik még nem döntöttek személyi jövedelemadójuk 1%-ának sorsáról, fontos, hogy tudják: ha állatvédő szervezeteket jelölnek meg kedvezményezettnek, szó szerint életeket menthetnek, hiszen ezeket az összegeket az állatvédők szerencsétlen sorsú, beteg vagy sérült állatok gyógykezelésére, megfelelő ellátására fordítják. A kormánybiztos felhívta a figyelmet: 2024. május 21-ig van még lehetőség az 1% feletti rendelkezésre.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: az alapítvány legfőbb feladata a megelőzés és az ismeretterjesztés, de feltétlen támogatásukról szeretnék biztosítani az országban működő állatvédő civil szervezeteket is.

A 2023-as 1%-os kampányvideó itt tekinthető meg:

Kizárólag a felelős állattartás fenntartható! A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Kiemelt kép: Canva

search icon