Hetek óta éhségsztrájkolnak német klímaaktivisták
Hetek óta éhségsztrájkolnak német klímaaktivisták

A fiatal klímaaktivistákból álló csoport azt kívánja elérni a berlini Reichstag előtti éhségsztrájkkal, hogy a közelgő választások előtt a kancellárjelöltek leüljenek velük tárgyalni.

Ez a választás fogja meghatározni a fiatal generációk jövőjét.

– mondta Hannah Lübbert, a csoport szóvivője

Lübbert hozzátette, hogy ha annak a három legesélyesebb jelöltnek, akik közül az egyik a következő négy évben vezetheti az országot, nincs két órája sem, hogy beszéljen velük (miután ezért többen is vállalták önkéntesen az életük kockáztatását) akkor nem alkalmasak a kormányzásra.

Közben a szervezők egyre jobban aggódnak a 17 napja éhségsztrájkolók egészségéért. Az augusztus 30-a óta koplaló aktivisták egyik tagját a hétvégén kórházba kellett szállítani, de később visszatért a társaihoz.

Bár a három legesélyesebb jelölt kampányígéretei közt kiemelt helyet kapott a klímaválság kezelésének kérdése, az éhségsztrájkolókkal történő egyeztetésre eddig nem voltak hajlandók. Az aktivisták egyre rosszabb egészségügyi állapotára tekintettel a jelöltek kedden egy közös nyilatkozatban közölték, hogy készek tárgyalni a fiatalokkal, bár nem azok feltételei szerint.

A magukat az „utolsó generációnak” nevező aktivistákkal csak a választások után, és nem nyilvános módon hajlandó tárgyalni a megválasztott kancellár.

Közben a politikusok nagy része, így szóvivőjén keresztül Angela Merkel is amellett érvelt, hogy bár fontos dolgok mellett állnak ki az aktivisták, az egészségük a legfontosabb, és jobb lenne, ha nem veszélyeztetnék magukat. Többen attól is tartanak, hogy más fiatalok is követik majd a példájukat. (DW)

search icon