Hidrogén hajtású busz áll forgalomba Budapesten – Akár te is felülhetsz rá
Hidrogén hajtású busz áll forgalomba Budapesten – Akár te is felülhetsz rá

Először vesz részt hidrogén meghajtású autóbusz a közösségi közlekedésben. Február 11-től március 6-ig Kőbánya-Kispest és Vecsés között egy lengyel gyártmányú hidrogén meghajtású elektromos busz fogja szállítani az utasokat. És mivel tesztüzemről van szó, ingyen és bérmentve bárki kipróbálhatja.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz február 11-től március 6-ig közlekedik majd Vecsés és a főváros között közforgalmú személyszállítási szolgáltatásban. A tesztjelleggel közlekedő járművet bárki kipróbálhatja, díjmentesen igénybe vehető. A buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella működik, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik.

hidrogén busz 
hidrogén meghajtású busz
A töltés összesen 10-15 percet vesz igénybe.

Magát a járművet elektromotorok hajtják, melyekhez a hidrogén szolgáltatja az energiát. A busz tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni a jármű. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson.

Magyarországnak komoly klímacéljai vannak, 2040-re 90%-al csökkenteni az emisszióját, és 2050-re pedig klímasemleges országgá válni. Az ország teljes emissziójának 20%-a a közlekedésből származik, ezért fontos lépés ennek a zöldítése. A Zöld Busz programnak hála már most 60 elektromos busz van forgalomban, többnyire Budapest agglomerációjában szállítja az utasokat, de az év végére újabb 40-el bővül a járműpark.

Az akkumulátoros és elektromos hajtásnak vannak korlátai, ide tartozik a rövidebb hatótáv és a hosszú töltési idő, ellenben a hidrogénes technológiával ezeket ki lehet küszöbölni. Egyelőre még drága, és komoly feladat lesz kiépíteni a hozzá tartozó töltési és zöld hidrogén előállító infrastruktúrát, de van benne potenciál, és pont az ilyen pilot projektek segítenek a fejlesztésben.

A hidrogénhajtás nagyobb távolságok esetében is versenyképesnek látszik, a mintaprojekt segíti az új technológia műszaki megvalósítását és gyakorlati alkalmazhatóságát”– emelte ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

hidrogén busz 
hidrogén meghajtású busz
Steiner Attila próbaúton a hidrogénmeghajtású busszal.

Zöld hidrogén

A hidrogént a Linde Gáz Magyarország Zrt. szolgáltatja, de egyelőre hazánkban még nem állítanak elő zöld hidrogént, így ezt külföldről szerzik be. A hidrogént viszonylag egyszerű hidrolízissel, vízből előállítani, de csak az minősül zöld hidrogénnek, amikor direkt erre a feladatra telepítenek egy megújuló energiát hasznosító erőművet. (A gyakorlatban napelemparkot, vagy szélerőművet.)

Pontosan ebben rejlik a hidrogén előnye, hogy az időjárásnak kiszolgáltatott megújuló erőművek nem közvetlenül a hálózatra termelik az áramot, hanem hidrogént állítanak elő, és a továbbiakban ez a hidrogén bármikor felhasználható zöld energiaforrásként funkcionál.

hidrogén busz 
hidrogén meghajtású busz
Külsőre és kényelem szempontjából hasonló a többi elektromos buszhoz.

forrás: HUMDA

search icon