Hosszú ideig fogja még károsítani a környezetet a Srí Lanka-i méreghajó
Hosszú ideig fogja még károsítani a környezetet a Srí Lanka-i méreghajó

Az MV X-Press Pearl nevű hajó május 20-án gyulladt ki a Srí Lanka-i partoknál, majd a múlt héten félig el is süllyedt. A roncsból kiszabaduló anyagok azonban akár még évszázadokig pusztíthatnak.

Jelenleg nagy erőkkel folyik a kármentesítés, amely azonban komoly kihívást jelent a a szigetország számára. A hajón ugyanis számos környezetszennyező anyagot szállítottak. Többek között salétromsav és nátrium-oxid is utazott a fedélzeten, további 44 féle vegyianyag mellett.

Ezek egy jelentős része továbbra is roncson lévő konténerekben van, így az elsődleges feladat ezek vízbe jutásának megakadályozása. Ha utóbbi bekövetkezne, akkor nagy területen pusztulnának el a halak és más élőlények. Itt azonban nem állna meg a szennyezés, ugyanis a tetemeket elfogyasztó élőlényeken keresztül a mérgek bekerülhetnek a táplálékláncba, végső soron pedig az környező vizekben halászott halakba is jutna belőlük. Ezek fogyasztása még évekig kockázatos lehet majd.

Ennél is hosszan tartóbb hatása lesz azonban a hajón szállított műanyagpelletnek, mely a zacskógyártás alapanyaga. A pellet bár közvetlenül kevésbé veszélyes, lebomlása akár ezer évig is eltarthat majd.

A katasztrófa nyomán a Center for Environmental Justice (CEJ) nevű Srí Lanka-i környezetvédelmi szervezet beperelte mind a helyi kormányt, mind a hajót üzemeltető céget. Mint a hvg.hu írja, a CEJ azt követeli, hogy független vizsgálóbizottság derítsen fényt a katasztrófa okaira és következményeire.

A szervezet feltételezése szerint a hajón legénysége már akkor tudta, hogy a szállított tartályok szivárognak, amikor Srí Lanka-i vizekre értek, így már be sem lett volna szabad engedni a hajót a szigetország felségvizeire. Ezzel együtt abban is kételkednek, hogy a hajótársaság által megbízott kármentesítéssel foglalkozó cég mindent megtesz majd a katasztrófa következményeinek enyhítésére.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon