Idén környezetvédelmi témában hirdetik meg az Álljon meg egy novellára! pályázatot
Idén környezetvédelmi témában hirdetik meg az Álljon meg egy novellára! pályázatot

Idén környezetvédelmi témában hirdeti meg a JCDecaux médiavállalat és az E.ON az Álljon meg egy novellára! című irodalmi pályázatot: olyan egyoldalas alkotásokat várnak minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelemben, amelyek megoldásokat fogalmaznak meg környezetünk jobbá tételére, vagy éppen a Föld megmentésére.

A szervezők közleményükben felidézik, évről évre több ezer pályamű érkezik az irodalmi pályázatára, amelyet idén hatodik alkalommal hirdetnek meg. A nyertes alkotásokat a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein teszik közzé.

Húsz nyertes pályázó kap lehetőséget arra, hogy több százezer ember előtt publikálja alkotását. A fődíj 300 ezer forint, az E.ON Hungária kulturális fenntarthatósági különdíjat ajánl fel 100 ezer forint értékben, a Rossmann Magyarország pedig a tavalyi évhez hasonlóan 100 ezer forintos ajándékutalványt ad egy általa kiválasztott novellának.

A zsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, aki Vecsei H. Miklós színművésszel, Samu Tímeával, a JCDecaux vezérigazgatójával, valamint Károlyi Zsuzsannával, az E.ON márka- és marketingvezetőjével jelöli ki a nyerteseket. A zsűrizésben részt vesz mások mellett Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is, aki örömmel vállalta a felkérést, mivel fontosnak tartja, hogy a klímaváltozás üzenete minél több emberhez eljusson, és lássák, milyen sok olyan megoldás van a környezeti válságra, amelytől az emberek életminősége is javulhat.

A JCDecaux friss, reprezentatív kutatása szerint a budapestiek egy átlagos napon legalább 60 percet töltenek tömegközlekedéssel, és a felnőtt lakosság 69 százaléka választja ezt az utazási formát. Samu Tímea vezérigazgató szerint vezető outdoor médiavállalatként felelősségük van a zöldebb és élhetőbb városi környezet kialakításában, és ennek kifejezésére, bemutatására az irodalom nagyszerű eszköz lehet.

Károlyi Zsuzsanna a pályázat kapcsán elmondta, hogy hisznek a zöld, fenntartható, élvezhető jövőben, és szeretnének minél több embert inspirálni, hogy mondják el saját történetüket a környezetvédelemmel kapcsolatosan.

A pályázatokat június 11-ig lehet benyújtani, további részletek a novella.jcdecaux.hu weboldalon találhatók.

(Forrás: MTI)

search icon