Így csökkentsd a csomagolási hulladékod!

Így csökkentsd a csomagolási hulladékod!
Így csökkentsd a csomagolási hulladékod!

Évente egy átlagos magyar ember 100 kg csomagolóanyagot dob ki a szemétbe, azonban egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez a szám radikálisan csökkenthető lenne. A tegnapi Csomagolásmentes Nap pont erről szól.

Ahogy arról mi is írtunk korábban, rengeteg műanyaghulladék szennyezi a tengereket és óceánokat, ezek jelentős része pedig egyszer használatos műanyag. Egy cikk szerint évente 8,8 millió tonna műanyaghulladékkal szennyezzük a világ óceánjait. Ezzel több fronton is veszélyeztetjük az óceáni élővilágot, ráadásul a műanyagok apró részecskéi bekerülnek a táplálékláncba és óriási károkat okoznak.

A spanyolországi Cádizi Egyetem kutatói megállapították , hogy az óceáni szemét 80%-át műanyag teszi ki. A műanyag zacskók és PET palackok után az óceánokban úszkáló harmadik leggyakoribb hulladéktípus az ételcsomagoló edények és evőeszközök. Hazánkban sem rózsás a helyzet, a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy.

Ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne.

Idén a Csomagolásmentes Naphoz a RAKUN Dobozközösség is csatlakozott, hogy ezzel felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira és arra buzdítsák a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, hogy váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra.

A RAKUN ennek jegyében a héten útjára indította örökbefogadó programját. Ezzel a jelképes gesztussal azok is támogatni tudják a hulladékcsökkentés ügyét, akiknek a közelében még nincs RAKUN elfogadóhely vagy rendszertelenül szoktak az elvitel lehetőségével vagy házhozszállítással élni, de fontos számukra, hogy minél több helyen elérhetővé váljon ez az opció.

Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, annak nincs más dolga, mint letölteni a RAKUN applikációját és kiválasztani egy előfizetést, majd a kuponkód mezőbe beírni, hogy OROKBE. Itt egy kiválasztott összeggel lehet támogatni a projektet, azaz úgy működik, mint egy mecénás jegy.

Ezután minden RAKUN nevelőszülő havonta egyszer bepillantást nyerhet dobozának mindennapjaiba. A nevelőszülők minden támogatott hónapban kapnak majd egy képet e-mailen, amin épp lencsevégre kapták örökbefogadott dobozunkat.

search icon