Még a legtávolabbi szigetek ökoszisztémáját is veszélyezteti a műanyaghulladék
Még a legtávolabbi szigetek ökoszisztémáját is veszélyezteti a műanyaghulladék

A Tasmániai Egyetem Tengeri, az Antarktiszi Tanulmányok Intézetének és a londoni Természettudományi Múzeum kutatói a tengerparti üledék napi hőmérséklet-ingadozásait mérték a Csendes-óceán déli részén lévő Henderson-sziget és az Indiai-óceánban található, Ausztráliához tartozó, távoli területen fekvő Kókusz-szigetek hat helyszínén. A Journal of Hazardous Materials című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a szigetek strandjain – ahol egyes helyek lakatlanok – négyzetméterenként akár 3 kg műanyagot is találtak.

A tanulmány vezető szerzője, Jennifer Lavers, a Tasmániai Egyetem munkatársa szerint a műanyaggal összefüggő hőmérséklet-emelkedés pusztító hatással lehet a meiofaunára, a tengerparti üledékben élő szervezetekre, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a trópusi part menti ökoszisztémákban. A meiofauna – beleértve a gerincteleneket és a férgeket – többek között a vonuló parti madarak számára is fontos táplálékforrás.

Ők a földigiliszták megfelelői, azok az élőlények, amelyek átforgatják a talajt. Amikor a műanyag csak halmozódik és halmozódik, létrejön egy szigetelőréteg, ami gyorsan olyan szintre emeli a hőmérsékletet, hogy az valószínűleg alkalmatlanná válik a legtöbb állat számára.

ismertette a nagy mennyiségű műanyagok veszélyeit Lavers.

Lavers szerint a szélsőséges hőség miatt part menti „holt zónák” jöhetek létre. A tengeri teknősök szintén érintettek, mert a melegebb hőmérséklet több nőstény utódot eredményez, ez pedig veszélyezteti a populációt. Egy korábbi tanulmányban pedig azt is megállapították, hogy a két helyszínen a műanyagszennyezés több mint félmillió remeterákot pusztított el.

A jelenlegi ütemben a globális műanyagtermelés majdnem minden évtizedben megduplázódik, az előrejelzések szerint 2050-re 12 milliárd tonna műanyaghulladék jut a hulladéklerakókba vagy a természetes környezetbe. A műanyaghulladék nagy része az óceánokba kerül, egy részét pedig a partra mossa a víz. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen jelentős változásokra van szükség a műanyaghulladék kezelésében annak érdekében, hogy megvédhessük az ökoszisztémát szerteágazó negatív hatásaitól.

(Guardian)

(fotó: pexels – Lucien Wanda)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon