Innovatív ötletek segíthetnek leszámolni a műanyagokkal
Innovatív ötletek segíthetnek leszámolni a műanyagokkal

Bárhová nézünk, műanyag műanyag hátán. Ott is, ahol szemmel nem látható és ahol elképzelhetetlennek tűnik, hogy megjelenhetnek ennek az ellenálló anyagnak a töredékei.A Forbes Magazin összegyűjtött pár fejlesztést, megvalósult ötletet, amelyek innovatív módon nyúlnak a műanyag feldolgozása, megszüntetése és helyettesítése kérdéséhez.

Poliloop

Két fiatal magyar ötletéből született az a biotechnológiai eljárás, mely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszer használatos műanyagokat lényeges előkezelési folyamat nélkül, kis költséggel 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá, nem toxikus humusszá bont le.

A Poliloop eljárásának különlegessége, hogy a mezőgazdaság számára hasznos végtermékeket hoz létre, a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bioműanyag készítésére.

Mura Technology

A brit Mura Technology több mint tíz éven át dolgozott HydroPRS nevű eljárásán. Ennek során a műanyagot alkotóelemeire, olajra és kémiai részecskékre bontják vissza nagy nyomás alatt fejlesztett gőz segítségével. Ezt követően ezek az anyagok újra felhasználhatókká válnak.

A technológia mögé David Attenborough is beállt.

Polymateria

A szintén brit Polymateria által kifejlesztett technológia alapja, hogy a műanyagot alkotó polimerek összetételét változtatja meg oly módon, hogy a természetben komposztálhatóvá váljon.

Amíg azonban nem tartunk ott, hogy bárki számára elérhetőek lennének ezek a különleges megoldások, addig a műanyagból készült tárgyak helyettesítésére is használhatunk már meglepő anyagból készült eszközöket.

Az amerikai Ecovative által kifejlesztett Mushroom Packaging olyan nagy teljesítményű, fenntartható csomagolási megoldás, amelyet a gombák gyökereiből termesztenek. A magyar Bag Organi kukoricakeményítőből készülő zacskói 90 nap alatt teljesen lebomlanak.

A brit Notpla tengeri hínár felhasználásával készíti apró, tenyérnyi kapszuláit, melyek megreformálhatják az elviteles és házhozszállítás kultúráját: bennük egy adagnyi szósz, salátaöntet és egyéb hozzávaló fér el. Miután kiürült, a vegyes hulladékba dobható az ételmaradékokkal együtt.

Hasonló elven működik az Ooho!, amely víz, gyümölcslevek, vagy akár alkohol tárolására alkalmas. Szintén növényi alkotóelemekből készül az átlátszó tasak, mely egyszerűen elfogyasztható, vagy eldobható – ez esetben 4-6 hét alatt bomlik el.

A magyar házaspár által alapított Vilhemp kenderrostból és növényi keményítőből gyártott, biológiailag lebomló politejsavból (PLA) készíti evőeszközeit és szívószálait, melyek remek megoldást jelenthetnek a műanyag evőeszközök csaknem egy évvel ezelőtti betiltása óta.

(Forrás: forbes.hu Kép: pexels.com)

search icon