Okosan fénylő épületek – az intelligens világításrendszerek előnyei
Okosan fénylő épületek – az intelligens világításrendszerek előnyei

A Nemzetközi Energiaügynökség kutatása szerint az épített környezetek energiaigénye 2050-ig 50 százalékkal fog növekedni, hacsak nem teszünk konkrét lépéseket a hatékonyság javítása érdekében.

Az épületek energiafogyasztásának egyik legnagyobb részét a világítási rendszer teszi ki. Ez jelentős hatással lehet az üzemeltetési költségekre és ezáltal az épület üzemeltetőjének pénzügyi jólétére. Ugyanakkor nagyobb horderejű következményei is vannak. Az intelligens világítási rendszerek nagyszerű lehetőséget kínálnak az energiaigény csökkentésére és a gazdasági célú épületek környezeti hatásainak minimalizálására. Van azonban egy másik nyomós ok is az intelligens épületvilágítási rendszer telepítésére: a használók élménye.

Bár a legtöbb épülettulajdonos költségmegtakarítás céljából telepít intelligens épületvilágítási rendszert, ez a technológia lehetővé teszi azt is, hogy biztonságosabb, egészségesebb és kényelmesebb tereket hozzanak létre a használók számára

– mondta Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő, a Hello Future alapítója.

Az intelligens világítási rendszerek IoT-érzékelőket és fejlett analitikát használnak a világítási szintek automatikus beállításához, hogy egészséges megvilágítást teremtsenek az egyének preferenciái, a kihasználtság, a természetes fény mennyisége és egyéb tényezők alapján. Ez nemcsak rendkívül praktikus és kényelmes, de a használók egészségére is hatással van:

  • Bármilyen vizuális kényelmetlenséget okozó látási körülmény valószínűleg szemfáradtsághoz vezet, ami fejfájást, koncentrációs problémákat és homályos látást okozhat.
  • A napszakkal nem szinkronban lévő világítás (erős fény az éjszaka közepén, gyenge megvilágítás a nap közepén) megzavarhatja a cirkadián ritmust. A cirkadián ritmus zavara számos egészségügyi komplikációval jár, beleértve az alvászavarokat, hangulatzavarokat, anyagcserezavarokat, gyenge immunműködést és még a rákot is.

A rossz fényviszonyok biztonsági kockázatokhoz, balesetekhez is vezethetnek, csökkenthetik a termelékenységet, és befolyásolhatják a munka minőségét, különösen akkor, ha egy feladat precizitást igényel. Az intelligens világítási rendszerek segítenek biztosítani, hogy a világítás megfeleljen a környezetnek, reagáljon a használók változó igényeire, és ne veszélyeztesse az egészséget.

Az intelligens épületvilágítási rendszer lehetőséget kínál az energiatakarékosságra és a költségek csökkentésére, valamint az épületben tartózkodók kényelmének, egészségének és biztonságának elősegítésére

– tette hozzá Nagy Magdolna.

Bármely integrált rendszer – legyen szó világításról vagy más automatizált rendszerekről – átgondolt tervezést, hozzáértő vállalkozót és néha egyedi szoftvert igényel. A modern automatizált világítási rendszerek összetettsége és állandóan változó jellege miatt a szakembereknek nemcsak tapasztalatra van szükségük, hanem folyamatosan tanulniuk kell a világítástechnika és az épületautomatizálás új fejlesztéseiről is. A Hello Future csapata mindezt figyelembe véve tervezi meg és alakítja ki az épület intelligens világításrendszerét.

(Hello Future)

search icon