Jó hírek és kihívások a kukoricaföldekről
Jó hírek és kihívások a kukoricaföldekről

Korábban beszámoltunk róla, hogy idén sajnos a meggy– és zöldségtermés is megsínylette az időjárást. Jó hír ugyanakkor, hogy kukoricából bőséges mennyiségre számíthatunk.

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Reng Zoltán elmondta, hogy a kukorica ára az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett, melyet több piaci történés is befolyásolt:

  • Kína fokozott igénye
  • a tárolók feltöltése
  • az újonnan létesített több ezer sertéstelep kiszolgálása.
  • az ipari nyersanyagok és energiahordozók áremelkedése

A magas alapanyag árszintek magasabb termék árakat vonnak maguk után, melyek végül a végtermékekbe is megmutatkoznak, komoly drágulást hozva az élelmiszerárakban, de ezt követheti nyár végén az árszintek konszolidációja.

Magyarország egyébként komoly sikerekkel büszkélkedhet kukoricatermesztésben, már a hetvenes évek óta jelentős exportőrnek számít Európában. A hazai feldolgozás szerkezete sokat változott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleget pedig a környező országokban értékesítik. Miközben nőtt az igény a hazai kukorica iránt, termés mennyisége nem tartott vele lépést. A termőterület nagysága változatlan, továbbra is kb. 1 millió hektáron termelnek kukoricát.

Mindeközben a verseny egyre nagyobb, több országban, például Franciaországban, Ukrajnában és Brazíliában is jelentős mennyiségben és jó minőségben termelnek kukoricát. Emellett a klímaváltozás hatásaival is számolniuk kell a gazdáknak. A versenyképesség megtartása érdekében  fontos, hogy előtérbe kerüljön a fenntartható gazdálkodás, melyben a a nemrég alakult Kukorica Kör Egyesület is segíti a termelőket.

(Agrárszektor)

(fotó: pixabay – Couleur)

search icon