Az időjárás kezében van az idei zöldségszezon
Az időjárás kezében van az idei zöldségszezon

Az elmúlt napok nagyobb esőzései érdemben nem változtatják meg az idei zöldségszezon kilátásait, viszont a viharok akár további károkat is okozhattak a szabadföldi zöldségek esetében.

Az idei zöldségszezont nagyban befolyásolta az időjárás alakulása, ebből pedig a fogyasztók azt érzékelték, hogy az árak egyre nagyobb magasságokba szöktek. Ahogy a vg.hu írja, a korai vetésű zöldségek, mint a sárgarépa, vagy a hagyma vetése késett, hűvös időben pedig lassabban is fejlődtek a növények.

Később a hőség nyomta rá a bélyegét a növények állapotára, egyes egyébként öntözött területeken előfordult, hogy nem tudták biztosítani a szükséges vízmennyiséget. A cikkben megszólaló FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint még azoknak a zöldségeknek is rosszul jött ki a lépés, amelyeknek a tavaszi, hosszan tartó hűvös időjárás kedvezett.

Jó szezonja lehet viszont a dinnyének, azonban a korábbi évek kiszámíthatatlan viszonyai miatt sok termelő hagyott fel a termelésével, így ez megint a magasabb árak mellett szólhat.

A szakmai szervezet szerint is fontos lenne a belföldi zöldségfogyasztás növelése, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magas árak. A KSH adatai szerint egy év alatt 17 százalékkal drágult az átlagos zöldségkosár. Egy korábbi tanulmány már beszámol ennek a hatásairól is, ugyanis bár a vásárlási gyakoriság emelkedett, a vásárolt mennyiségek nagymértékben visszaestek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon